USR Timiș rămâne ferm – Alin Nica trebuie să plece din funcția de membru al Consiliului ANI: ține cu dinții de o funcție – aroganța pe care a înfățișat-o nu face decât să ridice mai multe semne de întrebare cu privire la infracțiunile de care este acuzat

Șeful PNL și CJ Timiș, Alin Nica, a încercat să explice astăzi situația sa juridică având în vedere că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat, în luna ianuarie, că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Alin Nica, preşedinte al CJ Timiş, a infracţiunilor de conflict de interese, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi fals în declaraţii. infracţiunile ar fi fost comise când era primar în Dudeştii Noi.

Mai mult, Alin Nica, care este și membru al Consiliului Național de Integritate al ANI, a explicat de ce nu demisionează din funcție, având în vedere că Senatul României a încercat săptămâna aceasta să-l revoce din funcție, însă parlamentarii PNL au reușit temporar să amâne decizia.

Propunerea de revocare este un abuz şi o încercare a PSD-USR de manipulare a opiniei publice în scop electoral, pentru că nu există nicio bază legală pentru propunerea făcută de deputatul Alfred Simonis şi susţinută de senatorul Raoul Trifan. ANI nu m-a declarat nici în incompatibilitate, nici în conflict de interese. Nu am ce să contest la ANI, nu sunt în judecată cu ANI, raportul meu cu ANI pe speţele care mi-au fost imputate s-a încheiat odată cu trimiterea acestui raport de evaluare. În data de 25 ianuarie 2023, după înregistrarea acestor sesizări la adresa mea, ANI a emis un raport de evaluare în care precizează: „nu au fost identificate elemente de încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese în materie administrativă.” Legat de incompatibilitate, nici nu se pune problema pentru că nu am fost reclamat că aş fi în vreo poziţie de incompatibilitate. Asta ca să clarificăm foarte bine aceste aspecte care au circulat în spaţiul public”, a afirmat Alin Nica, joi, într-o declaraţie de presă, pe care o puteți citi pe larg AICI.

În replică, USR Timiș, a precizat într-un comunicat de presă, că Alin Nica se ține cu dinții de o funcție în forul de supraveghere al instituției care îl cercetează și care a cerut organelor de anchetă să verifice existența unor fapte penale.

Suntem nevoiți să reacționăm la declarațiile halucinante pe care le-a avut, în această dimineață, Alin Nica, președintele PNL Timiș, în legătură cu revocarea sa din funcția de membru al Consiliului Național de Integritate, forul de supraveghere al Agenției Naționale de Integritate. Este de notorietate faptul că domnul Alin Nica este vizat de sesizări ale Agenției Naționale de Integritate care au fost trimise Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție datorită existenței unor indicii referitoare la săvârșirea infracțiunilor de „folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane”, „fals în declarații” și „conflict de interese”. Pe lângă acest lucru, există foarte mulți membri ai PNL Timiș, demnitari publici, care sunt vizați, la rândul lor, de sesizări ANI cu privire la posibile infracțiuni și fapte penale. Este imoral și lipsit de demnitate ca, în acest context, să te ții cu dinții de o funcție în forul de supraveghere al instituției care te cercetează și care a cerut organelor de anchetă să verifice existența unor fapte penale în legătură cu tine și cu subalternii tăi. În baza acestui lucru, ușor de înțeles pentru oricine are un minimum de bun-simț, a acționat senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan, atunci când a cerut plenului Senatului suplimentarea ordinii de zi a ședinței Senatului de miercuri, 21 iunie 2023, cu un vot de revocare a lui Alin Nica din Consiliul Național de Integritate. În lipsa unei demisii din partea acestuia, Senatul este obligat să ia măsurile necesare pentru a proteja prestigiul său și al Agenției Naționale de Integritate. Aroganța președintelui PNL Timiș, pe care a înfățișat-o în această dimineață, nu face decât să ridice mai multe semne de întrebare cu privire la infracțiunile la care face referire comunicatul Agenției Naționale de Integritate din 25 ianuarie 2023. De ce insistă să facă parte din organismul de supraveghere al agenției? Și cu ce scop?  Procedura de revocare va fi continuată la plenul următor al Senatului. Alin Nica nu poate să mai facă parte din Consiliul Național de Integritate. Nu cât timp există asemenea suspiciuni care planează asupra sa“, arată USR Timiș.

La rândul său, PSD Timiș a precizat într-un comunicat de presă, că Alin Nica, se luptă cu dușmani imaginari și se agață cu disperare de o funcție.

Lupta surdă a președintelui PNL Timiș, Alin Nica, cu dușmani imaginari a continuat astăzi, când șeful liberalilor a luat în colimator tot ce mișcă în jurul său: politicieni, instituții care îl cercetează, unele pentru care lucrează, oameni care îi fac plângeri și așa mai departe. Reacția nervoasă și necontrolată a lui Alin Nica vine ca urmare a unor cercetări în care este implicat și care au plecat de la sesizări ale Agenției Naționale de Integritate. Dar să o luăm cu începutul. În 2021, Alin Nica a fost numit în Consiliul Național de Integritate, instituție care supervizează ANI, iar doi ani mai târziu inspectorii de integritate dau un comunicat de presă care sună astfel:  ”Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către NICA ALIN ADRIAN a infracțiunilor de conflict de interese, respectiv folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, […] De asemenea, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către NICA ALIN ADRIAN a infracțiunii de fals în declarații, prevăzut de art. 326 din Codul Penal[…].” La vremea respectivă, plecând de la principiul prezumției de nevinovăție am evitat să luăm poziții publice, să cerem demisia lui Nica din funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș sau alte poziții pe care le ocupă. Însă, totul s-a schimbat în momentul în care Alin Nica a refuzat să plece din CNI fiind, din punctul nostru de vedere, într-un mare conflict de interese din moment ce are atribuții de control asupra unei instituții care îl cercetează.  Astăzi, Alin Nica, în cadrul unei declarații de presă pe alocuri halucinante, vorbește despre jocuri politice menite să îl scoată din joc și despre moralitate. Da, el vorbește despre moralitate în timp ce este cercetat pentru conflicte de interese și fals în declarații de către ANI. Faptul că în Senat s-a încercat revocarea lui Nica din funcția de membru al CNI reprezintă, de fapt, normalitate, dar singurul care nu vede acest lucru este chiar președintele PNL Timiș, iar el se agață cu disperare de o funcție care, probabil speră domnul Nica, îl va salva. Moral ar fi, dacă tot a pomenit acest termen care îi este absolut străin, să demisioneze din Consiliul Național de Integritate și să evite un moment penibil, cum ar fi demiterea sa prin votul senatorilor“, arată PSD Timiș.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole