Scandal în Senat – senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan: Alin Nica este vizat de posibila săvârșire a mai multor infracțiuni – cererea de revocare din Consiliul ANI blocată în sertarul comisiei juridice

Pe 8 iunie șeful PSD Timiș, Alfred Simonis, președinte interimar al Camerei Deputaților, a anunțat că a solicitat Senatului și Uniunii Naționale a Consiliilor Județene revocarea lui Alin Nica din funcția de membru în Consiliul Național de Integritate al Agenției Naționale de Integritate, având în vedere că a fost acuzat în trei dosare penale.

Lupul, paznic la oi. Cam așa se rezumă situația președintelui Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, declarat în conflict de interese de către Agenția Națională de Integritate, iar în același timp Nica este membru în Consiliul Național de Integritate, for de supraveghere a ANI.Consiliul Național de Integritate este numit de către Senatul României, iar Alin Nica a fost nominalizat pentru ocuparea acestei funcții de către Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România în 2021. Doi ani mai târziu, Agenția Națională de Integritate dă un comunicat prin care anunță problemele președintelui Consiliului Județean Timiș: ”Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către NICA ALIN ADRIAN a infracțiunilor de conflict de interese, respectiv folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, […] De asemenea, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către NICA ALIN ADRIAN a infracțiunii de fals în declarații, prevăzut de art. 326 din Codul Penal[…].”. O spune ANI, negru pe alb despre unul dintre oamenii puși să vegheze la bunul mers la integrității în România. Alin Nica nu este singurul PNL-ist asupra căruia se abat norii negri ai integrității, o întreagă clică din jurul său fiind în aceeași situație: consilieri județeni, municipali, directori de instituții publice, membri în consilii de administrație, toți sunt clienții ANI. Dacă sunt vinovați sau nu, vor decide instanțele de judecată, însă cazul lui Alin Nica este unul cu totul special. Tocmai de aceea, am solicitat Biroului Permanent al Senatului și Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România revocarea lui Alin Nica din funcția de membru al CNI, instituție din care ar fi trebuit să demisioneze din momentul în care i s-a adus acuzația de conflict de interese. Pentru demisie, însă, e nevoie de onoare, dar pentru Alin Nica onoarea este doar un cuvânt din dicționar“, arată Alfred Simonis.

Astăzi, 21 iunie, ordinea de zi a plenului Senatului a fost suplimentată, la solicitarea senatorului USR Raoul-Adrian Trifan, cu revocarea din funcție a lui Alin Nica, membru în Consiliul Naţional de Integritate al ANI.

Vreau să iau cuvântul pe procedură pentru a vă aduce la cunoştinţă o situaţie foarte gravă, care există la vârful Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), iar aceasta este că domnul Alin Nica, care este preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, face parte din Consiliul Naţional de Integritate, practic forul care conduce ANI. Or, domnul Alin Nica a fost cercetat de către ANI, iar ANI a făcut o sesizare către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deci a fost trimisă o sesizare pentru indicii referitoare la infracţiunile de conflict de interese, respectiv folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane (n.r. și fals în declarații)”, a susţinut Trifan.

El a afirmat că este ” cel puţin imoral” ca Alin Nica să mai facă parte din ANI.

Potrivit senatorului USR de Timiș grupul PNL de la Senat a făcut tot posibilul să nu se ajungă la discutarea punctului care viza revocarea lui Alin Nica. Culmea că tergiversările au fost făcute de Sorin Câmpeanu, fost ministru al Educației, acuzat de plagiat.

Am cerut astăzi, în fața plenului Senatului, revocarea lui Alin Nica din funcția de membru al Consiliului Național de Integritate. Președintele PNL al Consiliului Județean Timiș este vizat de sesizări ale Agenției Naționale de Integritate pentru indicii cu privire la săvârșirea infracțiunilor de “folosire a funcției pentru favorizarea unei persoane”, “fals în declarații” și “conflict de interese”. Acestea au fost înaintate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Este limpede că o astfel de persoană nu are ce căuta în forul de supraveghere al ANI. Votul pentru suplimentarea ordinii de zi a trecut cu o largă majoritate, dar asta nu l-a oprit pe președintele de ședință, senatorul PNL Sorin Câmpeanu, să încerce să spună că a picat. După o scurtă clarificare că un vot majoritar “pentru” înseamnă că propunerea a trecut, senatorii PNL au încercat să îngroape votul pe ultimul loc de pe ordinea de zi, adică pe 21. Eu am propus ca votul să fie pe prima poziție, PSD, prin liderul de grup, pe poziția 15. Și 15 a rămas. A urmat o ședință complet atipică în care senatorii PNL Fenechiu și Țăgârlaș, liderul de grup și președintele comisiei juridice respectiv, au luat cuvântul pe cât mai multe puncte de pe ordinea de zi, uneori chiar și de două ori pe același punct, spunând orice, chiar dacă avea sens sau nu, doar ca să treacă timpul și să nu ajungem la punctul 15 cu revocarea lui Alin Nica din funcția de membru CNI. Dacă cineva se uita pentru prima oară la o ședință de plen, ar fi spus, pe bună dreptate, că cei doi senatori PNL sunt, de departe, cei mai harnici senatori din Parlament. Văzând că timpul pentru dezbateri se apropie de sfârșit, am cerut prelungirea ședinței până când vom ajunge să dezbatem și punctul 15. Propunerea a picat la vot, evident. Ședința s-a încheiat după dezbaterea punctului 11 de pe ordinea de zi. Mai trebuie spus și că există o cerere de revocare blocată de săptămâni întregi în sertarul comisiei juridice de către senatorul Țăgârlaș. Cererea a fost trimisă acolo, fără temei, de fosta președintă interimară a Senatului, actuala ministră PNL a Justiției, Alina Gorghiu. Ce nu vede lumina zilei, nu există. Sau, cel puțin, așa gândesc peneliștii. Momentan, rămânem în situația în care o persoană asupra căreia există multiple suspiciuni ridicate de ANI, face parte din forul de supraveghere al acestei instituții. Mai mult, există un grup mare de peneliști din organizația din Timiș care sunt subiectul unor sesizări ale ANI, unele dintre ele fiind trimise și la Parchet. Domnul Nica, din postura de președinte PNL Timiș, veghează atent la activitatea Agenției Naționale de Integritate“, a precizat Raoul Trifan pe pagina sa de Facebook.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole