USR dorește doar șantiere curate pentru Timișoara – amenzi de 2.500 de lei sau oprirea execuției, în cazuri grave

Consilierii USR din Timișoara propun proiectul de hotărâre „Șantiere curate”.

Proiectul „Șantiere curate” a fost inițiat, spun aleșii usriști, ca urmare a sesizărilor din partea timișorenilor cu privire la mizeria și poluarea a căror sursă sunt șantierele deschise.

De aceea, consilierii locali USR Timișoara cheamă la dialog cetățenii și constructorii, astfel încât forma finală să răspundă atât nevoilor de dezvoltare ale orașului, cât și îngrijorărilor timișorenilor cu privire la calitatea mediului.

Ulterior dezbaterilor publice, proiectul va fi modificat cu propunerile primite din partea acestora.

“Suntem conștienți de două lucruri. Străzile orașului sunt murdare și aerul încărcat de praf și din cauza șantierelor care nu respectă regulile. Dar înțelegem perfect că Timișoara este un oraș în creștere accelerată și că șantierele înseamnă investiții și dezvoltare. Acest regulament întărește respectarea legilor deja în vigoare, de care unii constructori țin cont, investesc fonduri pentru a îndeplini standardele de mediu, alții nu. Din cauza celor din urmă și constructorii onești pierd, pentru că au investit bani pe care ceilalți nu i-au investit, pierde și Timișoara. Ne gândim și la un mod de a recompensa șantierele curate, astfel încât toate instituțiile publice și toți dezvoltatorii care contractează servicii de construcții să știe cine sunt constructorii serioși care respectă legea”, a declarat Răzvan Negrișanu, consilier local USR.

Proiectul stabilește un set de măsuri pentru beneficiarii Autorizațiilor de Construire / Desființare care desfășoară activități de construcții. Aceștia vor avea obligația să se asigure că regulile cuprinse în documentația tehnică de organizare a execuției (DTOE) sunt respectate.

În caz contrar li se vor aplica sancțiuni, de la amenzi contravenționale, de maxim 2.500 de lei, până la oprirea execuției, în cazurile grave.

“Măsurile de reducere a prafului și emisiilor se vor aplica la toate activitățile desfășurate pe șantier care generează praf sau alte emisii, inclusiv pentru operațiunile de curățare a șantierului și a utilajelor. Este obligația beneficiarului Autorizației de Construire/Desființare  să se asigure în mod direct sau prin terți, că în cadrul șantierului se respecta toate măsurile  pentru reducerea prafului și emisiilor, respectiv, prevederile cuprinse în documentația tehnică de organizare a execuției (DTOE) care face parte integrantă din Autorizația de Construire/Desființate. Scopul final este protejarea sănătăţii populaţiei orașului”, a declarat Rodica Militaru, consilier local USR.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole