Slaninijada revine în 2025, între 13 și 16 februarie, în localitatea Kačarevo, districtul Banat, provincia Voivodina, fiind cel mai popular eveniment dedicat slăninii și produselor tradiționale din Serbia și Estul Europei.
”Trailere, furgonete și chiar mașini Tesla sunt încărcate cu peste 100 de tone de slănină de poveste și 400 de tone de produse tradiționale sârbești. Sunt acum pe drum, spre Kacarevo, cu delicatese precum cârnați afumați, jamboane maturate, afumături, jumări, tobă și boia, aduse de micii și marii producători din toate regiunile Serbiei. Par să anunțe o desfășurare epică pentru cei peste 100.000 de vizitatori, dintre care cei mai mulți sunt români. Anul acesta se estimează vânzări de peste 7 milioane de euro. Povestea Slaninijadei continuă cu ediția cu numărul 38”, declară Romana Rista, diplomat culinar.
De la afumătoarea zgârie-nori din 5000 de table de slănină la cea mai mare bucată de carne afumată din Serbia, înaltă de aproape 2m
Cu o istorie de aproape patru decenii, festivalul culinar a creat încă de la prima ediție organizată în 1988 o istorie a spectacolelor și recordurilor culinare.
Cea mai mare bucată cu slănină afumată din Serbia și premiată la Slaninijada a fost a unui producător din Kikinda.
Aceasta a cântărit 173 de kilograme și a avut 1,73 metri lungime și 1,5 metri lățime.
”A putut fi admirată în 2022 la Slaninijada și apoi la Dani Ludaje 2022, din Kikinda, unde a fost și vândută”, ne spune din culise Romana Rista.
Organizatorii lansează o invitație specială micilor și marii producători din România să participe la competiția din cadrul Slaninijadei 2025.
Fiecare producător este încurajat să aducă mostre între 300 și 500 g din slănina tradițională cu carne, contribuind astfel la promovarea patrimoniului culinar românesc într-un context european, concurând cu țările învecinate Serbiei.
Termenul limită de aducere a mostrelor în Kačarevo este joi, 13 Februarie 2025, până în ora 08:00, ora Serbiei. Relații la nr de WhatsApp: 0771-366.282, +381 61 186.9371 sau zestreculinara@gmail.com.
Festivalul reunește peste 300 de expozanți din toate regiunile Serbiei, cei mai mulți fiind din Srem și Mačva, zone recunoscute pentru tradiția în creșterea porcilor și valorificarea produselor din carne de porc. Anul acesta, producătorii mici expun minim 1 tonă de produse, iar cei mai mari producători aduc fiecare de la 3-4 tone de produse pentru vânzare.