Timișorenii doar clamează dorința de implicare. În realitate, în doare “în pix“ ce se întâmplă dincolo de scara propriului bloc

Actuala administrație instalată în Timișoara a promis mai multă transparență, dezbatere și implicarea cetățenilor în deciziile care afectează orașul.

Chiar dacă comentariile vor fi nesfârșite cu privire la o dezbatere sau alta, că trebuia să fie despre un subiect sau altul, cert este că timișorenii nu se implică în viața urbei, indiferent de subiect.

La fel s-a întâmplat și în vechea administrație, însă după valul de simpatie cu care au fost întâmpinate propunerile USR înainte de intrarea la butoane te-ai fi așteptat ca Primăria să fie luată “cu asalt“ mai ca trupele lui George Simion, când se dă de știre că are loc o dezbatere.

Toate au fost niște aiureli, spuse de niște ipocrizii, fără susținere reală. Cetățenii, civilii, nu dau doi bani pe ce se întâmplă în oraș, doar refulează, că acum e și comod, pe rețelele sociale, și apoi merg la culcare. Au însă așteptări și dorințe, care, de multe ori, dacă nu se formează câte o bulă importantă, rămân departe de urechile celor care decid. Așa se întâmplă inclusiv la întâlnirile pe care primarul Dominic Fritz le-a inițiat prin cartiere, oprite din cauza pandemiei. Privind pozele, un ochi format poate vedea că mulți dintre participanți nu sunt decât membri de partid, trimiși acolo pentru a face gălăgie sau a susține vorbitorul.

Exemplu cel mai recent a fost ieri când la dezbătarea publică privind bugetul local, adică cel mai important document al anului, cetățenii au lipsit. Deși inițial la vorbitor s-au înscris 12 persoane, niciuna nu a mai intrat ulterior online.

Președintele Academiei de Advocacy din Timișoara, Radu Nicosevici, s-a declarat deziluzionat de lipsa de interes a timișorenilor.

“E întristător numărul de participanți la această dezbatere publică și întotdeauna cei care se ocupă de organizare poartă vina pentru numărul extrem de scăzut de cetățeni. E foarte simplu să spui că cetățenii nu sunt activi, dar aveți o responsabilitate importantă în a mobiliza oamenii. Faptul că ei nu sunt prezenți la cel mai important moment din viața unei comunități e un lucru trist mai ales pentru un oraș ca Timișoara care de fiecare dată vorbește de implicarea sa civică în viața comunității“, a spus Radu Nicosevici, în cadrul dezbaterii.

Bugetul Timișoarei pentru anul 2022 poate fi consultat AICI.

Timișorenii invitați să participe la sondajul “Barometrul Calitatea Vieții“ – este disponibil online și realizat de primărie împreună cu Universitatea de Vest – ultimul sondaj arată că 70% dintre cetățeni cred că orașul se îndreaptă într-o direcție bună

Sondajul sociologic care reflectă calitatea vieții în Timișoara, realizat de Primăria Municipiului Timișoara în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, numit „Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”, este disponibil pentru…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole