Timișorenii doar clamează dorința de implicare. În realitate, în doare “în pix“ ce se întâmplă dincolo de scara propriului bloc

Actuala administrație instalată în Timișoara a promis mai multă transparență, dezbatere și implicarea cetățenilor în deciziile care afectează orașul.

Chiar dacă comentariile vor fi nesfârșite cu privire la o dezbatere sau alta, că trebuia să fie despre un subiect sau altul, cert este că timișorenii nu se implică în viața urbei, indiferent de subiect.

La fel s-a întâmplat și în vechea administrație, însă după valul de simpatie cu care au fost întâmpinate propunerile USR înainte de intrarea la butoane te-ai fi așteptat ca Primăria să fie luată “cu asalt“ mai ca trupele lui George Simion, când se dă de știre că are loc o dezbatere.

Toate au fost niște aiureli, spuse de niște ipocrizii, fără susținere reală. Cetățenii, civilii, nu dau doi bani pe ce se întâmplă în oraș, doar refulează, că acum e și comod, pe rețelele sociale, și apoi merg la culcare. Au însă așteptări și dorințe, care, de multe ori, dacă nu se formează câte o bulă importantă, rămân departe de urechile celor care decid. Așa se întâmplă inclusiv la întâlnirile pe care primarul Dominic Fritz le-a inițiat prin cartiere, oprite din cauza pandemiei. Privind pozele, un ochi format poate vedea că mulți dintre participanți nu sunt decât membri de partid, trimiși acolo pentru a face gălăgie sau a susține vorbitorul.

Exemplu cel mai recent a fost ieri când la dezbătarea publică privind bugetul local, adică cel mai important document al anului, cetățenii au lipsit. Deși inițial la vorbitor s-au înscris 12 persoane, niciuna nu a mai intrat ulterior online.

Președintele Academiei de Advocacy din Timișoara, Radu Nicosevici, s-a declarat deziluzionat de lipsa de interes a timișorenilor.

“E întristător numărul de participanți la această dezbatere publică și întotdeauna cei care se ocupă de organizare poartă vina pentru numărul extrem de scăzut de cetățeni. E foarte simplu să spui că cetățenii nu sunt activi, dar aveți o responsabilitate importantă în a mobiliza oamenii. Faptul că ei nu sunt prezenți la cel mai important moment din viața unei comunități e un lucru trist mai ales pentru un oraș ca Timișoara care de fiecare dată vorbește de implicarea sa civică în viața comunității“, a spus Radu Nicosevici, în cadrul dezbaterii.

Bugetul Timișoarei pentru anul 2022 poate fi consultat AICI.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole