Timișorenii care au fost “pișcați“ de țânțari pot dormi liniștit – continuă tratamentele de dezinsecție în perioada 3-10 iunie

Primăria Municipiului Timișoara continuă seria tratamentelor de dezinsecție pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora, pe domeniul public al orașului.

Acțiunea este programată să aibă loc în perioada 3 – 10 iunie 2024, în funcție de condițiile meteo.

Tratamentele vor fi efectuate terestru, între orele 21:00 – 6:00.

Vă rugăm să evitați zonele de acţiune a utilajelor în timp ce acestea pulverizează soluţiile, pentru a elimina eventualele incidente neplăcute. Stropirile se efectuează în parcuri, locuri de joacă, pe malurile Begăi și în zona bălților, pe o suprafață cumulată de peste 2 milioane de metri pătrați. Totodată, recomandăm apicultorilor ca, în perioada menţionată, să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării albinelor, respectiv să scoată stupii în afara ariei de stropire. Precizăm că personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat şi autorizat în conformitate cu  legislaţia în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecţie corespunzător“, se arată într-un comunicat de presă.

Produsele folosite sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii (Cymina Plus, Vectobac WG). Substanţele fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor).

Municipalitatea efectuează aceste acțiuni de dezinsecție pe domeniul public, care reprezintă a 13-a parte din totalul suprafeței orașului. Proprietarilor le revine responsabilitatea de a efectua acțiuni similare de dezinsecție, pe domeniul privat care le aparține, pentru a asigura combaterea eficientă a insectelor. Nerespectarea obligaţiilor menționate se sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 500 și 1.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 1.000 și 2.500 de lei pentru persoanele juridice“, mai arată sursa citată.

În luna mai, Primăria Municipiului Timișoara a efectuat și o acțiune aeriană de dezinsecție, pentru rezultate mai bune în combaterea țânțarilor și a larvelor acestora.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole