Timișoara va avea o machetă digitală – prima de acest fel realizată de o administrație publică din România

Primăria Timișoara face încă un pas pentru transformarea orașului într-un Smart City. Încep demersurile pentru crearea machetei digitale a Timișoarei (Digital Twin).

“Această replică digitală, numită „Digital Twin” este un instrument modern de fundamentare a deciziilor pentru oraș, datorită datelor pe care le colectează și a simulărilor pe care le poate face. În fapt, vom putea planifica eficient investițiile luând în calcul seturi de date colectate din oraș: de exemplu, nivelul de poluare, ambuteiajele în trafic, eficiența transportului public local etc. Vom putea gestiona rentabil iluminatul public. Vom avea un management eficient și modern al locurilor de parcare. Vom putea să simulăm impactul asupra poluării unei zone dacă reducem traficul motorizat și suplimentăm transportul public nepoluant sau pistele de biciclete“, se arată într-un comunicat de presă.

Machetă digitală – prima de acest fel pentru o administrație publică din România

“Această machetă digitală este un proiect complex și de durată, primul de acest fel pentru o administrație publică din România. În această etapă vom lansa achiziția pentru consultanță pentru tema de proiectare a conceptului de management al datelor digitale prin Macheta Digitala a Timișoarei (Timișoara Digital Twin). Scopul final va fi integrarea tuturor tipurilor de date existente în oraș: date din administrație, date de GIS, sistemul de senzori care va fi amplasat în oraș. De asemenea, vor fi integrate și bazele de date de care dispun și alți operatori privați sau civici, după ce, în prealabil, aceste date sunt standardizate și interoperabile. Asemeni unei construcții care are componente diferite de structură, instalații electrice, de telecomunicații, rețele de apă, gaz și termoficare, macheta digitală a orașului trebuie să fie realizată cu un ”material de construcție” de calitate“, mai precizează sursa citată.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole