Dominic Fritz: avem intenția să reducem din gunoiul care ajunge pe stradă – propunem o investiție de 8 milioane de euro

Primăria Municipiului Timișoara pregătește depunerea a două proiecte prin PNRR pentru construcția a patru centre de colectare a deșeurilor (denumite și Centre de aport voluntar – CAV), ce vor veni în completarea celor 4 centre operate în prezent de Retim.

Suma care poate fi accesată prin PNRR pentru finanțarea construcției celor 4 centre este de aproape 8 milioane de euro (fără TVA).

Depunerea proiectelor va fi aprobată în prima fază de Consiliul Local Timișoara.

Pentru a reduce din gunoiul care ajunge pe stradă am înaintat Consiliului Local două proiecte de hotărâre pentru patru noi centre de colectare (denumite și Centre de aport voluntar). Unul dintre acestea va fi de dimensiuni mari – se va întinde pe un teren de 2,5 ha – și va fi construit în zona Calea Șagului, lângă actuala stație de sortare a deșeurilor. Aici timișorenii vor putea intra cu mașinile pentru a depozita, în zone special amenajate pentru fiecare tip de deșeu, orice lucru din casă de care vor să scape. Inclusiv deșeuri verzi sau deșeuri din construcții. Totul gratuit, în limita unor cantități. Valoarea finanțabilă prin PNRR pentru construcția acestui centru este de 5.580.000 de euro. Alte trei centre de cartier, unde vor putea fi aruncate cele mai des întâlnite deșeuri care nu pot depozitate acum nici în pubela neagră, nici în cea galbenă, vor fi construite tot cu ajutorul fondurilor europene în trei zone ale orașului: Calea Moșniței, Dorobanților și Avram Imbroane. Și în acestea timișorenii vor putea intra direct cu mașina și depozita gratuit, în zone special amenajate, lucruri de care vor să se scape. Valoarea finanțabilă prin PNRR pentru fiecare dintre aceste centre este de aproape 780.000 de euro. Toate cele 4 noi centre vor fi deschise în 2024, unele poate chiar mai repede dacă și constructorii și proiectanții se vor mișca cum trebuie. Odată ridicate aceste centre chiar nu va mai exista nicio scuză pentru cei care aruncă deșeuri pe domeniul public. Stradă cu stradă, Timișoara redevine curată“, a declarat Dominic Fritz.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole