Traseul Revoluției merge înainte.
Proiectul urmează să intre în licitație pentru execuție.
Nouă locuri simbolice din oraș, unde s-au petrecut evenimentele din Decembrie 1989, sunt incluse în acest traseu.
“Acestea vor deveni exemple de bună practică pentru spațiul public timișorean, punând în centrul atenției nevoia de spații publice de calitate. Vom adăuga locuri de odihnă, iluminat public de calitate, acces facil pentru pietoni, bicicliști și persoane cu mobilitate redusă, precum și marcaje turistice și informații istorice în mai multe limbi despre evenimentele din 1989. Textele vor avea și o variantă în Braille“, a transmis Primăria Timișoara.
Cu ajutorul tehnologiei AR (Augmented Reality), vizitatorii vor putea retrăi revoluția direct în locurile reale de desfășurare, conectând trecutul cu prezentul. Timișorenii și turiștii vor experimenta atmosfera acelor zile, văzând imagini autentice și auzind sunetele revoluției.
Platforma online accesibilă prin coduri QR va oferi o arhivă dinamică cu fotografii, înregistrări video și audio și alte documente referitoare la Revoluție și oraș.
“De acel sângeros ‘89 nu trebuie să ne amintim doar în decembrie, ci în fiecare zi. Zilnic pășim peste locurile unde a curs sânge la Revoluție fără să ne dăm seama. Au trecut aproape 35 de ani de la acele momente definitorii pentru Timișoara și pentru România, când zeci de mii de timișoreni au ieșit în stradă, s-au jertfit în lupta pentru libertate. Amintirea acelor momente începe să se piardă iar noile generații nu știu despre oamenii, faptele și locurile unde Revoluția a avut loc și românii au devenit liberi. Iar uitarea și absența istoriei înseamnă negarea unui viitor. De aceea, marcăm 9 locuri din Timișoara printr-un proiect memorial realizat cu fonduri europene – Traseul Revoluției. Proiectul este unul ce poate fi extins în așa fel încât locurile determinante și importante din acele zile să fie marcate cum se cuvine și să rămână în conștiința colectivă. Așezăm monumente orizontale, plăci de granit turcoaz înconjurate de o bandă de bronz, pe care conservăm o parte din cuvintele rostite atunci. Nu trebuie să uităm memoria Revoluției și zilele și locurile lui Decembrie 89 când am devenit liberi. Copiii Timișoarei trebuie să cunoască locurile peste care a curs sânge de martir“, a declarat viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău.