Timișoara: scriitorul Gabriel Liiceanu dialog cu elevii orașului la Colegiul Carmen Sylva – întâlnirea a fost condusă de primarul Dominic Fritz

Scriitorul Gabriel Liiceanu, unul dintre cei mai cunoscuți filosofi și scriitori români contemporani, a participat sâmbătă la o discuție cu elevii Timișoarei.

Gazda evenimentului a fost Colegiul Național Pedagogic Carmen Sylva, organizatori au fost Primăria Timișoara și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, dialogul a fost condus de primarul Dominic Fritz.

Aproximativ 100 de elevi de liceu și olimpicii de la Colegiul Național C.D. Loga, Liceul Teoretic Grigore Moisil, Liceul Teoretic Bartók Béla, Liceul de Artă Ion Vidu, Liceul Tehnologic Electrotimiș, Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu, Școala Babel și Liceu Teologic Penticostal Logos, au participat la întâlnire.

Tinerii au fost ghidați spre un dialog profund despre importanța gândirii critice și a curajului de a pune întrebări. Pornind de la cunoscuta sa carte, „Nebunia de a gândi cu mintea ta”, Gabriel Liiceanu ne-a împărtășit din propria experiență și i-a inspirat pe elevi să aibă curajul de a căuta mereu adevărul, pentru a-și forma o perspectivă proprie asupra lumii. Acest lucru este posibil doar prin lectură, prin apropierea de operele literare fundamentale, care exersează mintea în a căuta răspunsuri despre rostul nostru pe această lume și formează opinii despre cum ar trebui să arate societatea. Doar așa putem construi o societate ai cărei indivizi să aibă abilitatea de a nu cădea pradă seducției negative a celor care „au furat cuvintele adevărului” și de a distinge între vorbele manipulatorilor de opinie și opiniile autentice“, se arată într-un comunicat de presă.

“𝑂𝑟𝑖𝑐𝑒 𝑚𝑖𝑛𝑡𝑒, 𝑙𝑎 𝑖𝑛𝑡𝑟𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑖̂𝑛 𝑣𝑖𝑎𝑡̧𝑎̆, 𝑒 𝑐𝑟𝑢𝑑𝑎̆ 𝑠̧𝑖 𝑠𝑎̆𝑙𝑏𝑎𝑡𝑖𝑐𝑎̆. 𝐷𝑎𝑟 𝑑𝑎𝑐𝑎̆ 𝑛𝑒 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑑𝑎𝑡𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑔𝑟𝑖𝑗𝑎̆ 𝑐𝑎 𝑚𝑖𝑛𝑡𝑒 𝑎 𝑛𝑜𝑎𝑠𝑡𝑟𝑎̆, 𝑛𝑜𝑖 𝑠𝑢𝑛𝑡𝑒𝑚 𝑐𝑒𝑖 𝑐ℎ𝑒𝑚𝑎𝑡̧𝑖 𝑠-𝑜 𝑎𝑗𝑢𝑡𝑎̆𝑚 𝑠𝑎̆ 𝑑𝑒𝑣𝑖𝑛𝑎̆ 𝑜 𝑚𝑖𝑛𝑡𝑒 𝑎𝑑𝑒𝑣𝑎̆𝑟𝑎𝑡𝑎̆, 𝑠-𝑜 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑖𝑣𝑎̆𝑚 𝑠̧𝑖 𝑠-𝑜 𝑓𝑎𝑐𝑒𝑚 𝑠𝑎̆ 𝑠𝑒 𝑐𝑜𝑎𝑐𝑎̆. 𝑅𝑎̆𝑠𝑝𝑢𝑛𝑑𝑒𝑚, 𝑚𝑎𝑖 𝑝𝑟𝑒𝑠𝑢𝑠 𝑑𝑒 𝑜𝑟𝑖𝑐𝑒, 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑚𝑖𝑛𝑡𝑒𝑎 𝑛𝑜𝑎𝑠𝑡𝑟𝑎̆, 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑓𝑒𝑙𝑢𝑙 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖-𝑎𝑚 𝑡𝑟𝑎𝑠𝑎𝑡 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑢𝑟𝑢𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑠̧𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑒𝑙 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒, 𝑝𝑜𝑟𝑛𝑖𝑛𝑑 𝑑𝑒 𝑙𝑎 𝑒𝑎, 𝑛𝑒-𝑎𝑚 𝑎𝑙𝑒𝑠 𝑎𝑝𝑜𝑖 𝑣𝑖𝑎𝑡̧𝑎. 𝐴𝑑𝑒𝑣𝑎̆𝑟𝑢𝑙 𝑒 𝑐𝑎̆ 𝑛𝑢 𝑝𝑜𝑡̧𝑖 𝑠𝑝𝑢𝑛𝑒 «𝑒𝑢» 𝑠̧𝑖 𝑛𝑢 𝑝𝑜𝑡̧𝑖 𝑟𝑒𝑣𝑒𝑛𝑑𝑖𝑐𝑎 𝑢𝑛 𝑑𝑒𝑠𝑡𝑖𝑛 𝑑𝑒𝑐𝑎̂𝑡 𝑙𝑎 𝑐𝑎𝑝𝑎̆𝑡𝑢𝑙 𝑢𝑛𝑢𝑖 𝑎𝑐𝑡 𝑠𝑜𝑙𝑖𝑡𝑎𝑟 𝑑𝑒 𝑔𝑎̂𝑛𝑑𝑖𝑟𝑒“, spune Gabriel Liiceanu.

Pornind de la experiențele personale ale scriitorului, în sesiunea de întrebări și răspunsuri, elevii au fost încurajați să aibă „demnitatea de a-și hotărî singuri destinul”, așa cum a făcut și el însuși, în momentele cruciale ale vieții.

Cu scriitorul Gabriel Liiceanu și 100 de elevi olimpici din toată Timișoara – despre “nebunia de a gândi cu mintea ta”. Ne-a lăsat cu o pledoarie pasională pentru a ne hrăni mintea cu literatură ca să învățăm să gândim liber. Elevii, remarcabil de concentrați și cu întrebări istețe. Cu ocazia Salonului Internațional de Carte “Bookfest” pe care îl co-organizăm prin Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, am adus mai mulți scriitori în școlile orașului. Radu Paraschivescu a fost la liceele Auto și Ion Vidu, Ioana Pârvulescu la școlile 19, 30 și 2. Investim în educație. Am încredere în generația tinerilor timișoreni“, a declarat, la rândul său, Dominic Fritz.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole