Timișoara: scriitorul Mircea Mihăieș, actrița Ida Jarcsek-Gaza, regizorul Andrei Ujică și membrii grupului Pro Musica au devenit Cetățeani de Onoare ai orașului  

Actrița Ida-Reghina Gaza, scriitorul Mircea Mihăieș, regizorul Andrei Ujică și membrii formației Pro Musica (domnii Vasile Dolga – post-mortem, Horea Silviu Crișovan, Bogdan Oliver Nagy, Grigore Bujor Hariga, Doru Apreotesei, Dietrich Krauser, Eugen Dorel Titz, Mario Florescu și Marian Odangiu) au primit astăzi titlul de „Cetăţean de Onoare” de la primarul Dominic Fritz.

Ceremonia a avut loc la Filarmonica Banatul, în prezența executivului Primăriei, consilierilor locali și județeni, reprezentanților administrației precum și a numeroșilor susținători care au ținut să își arate prețuirea prin participarea la eveniment.

Începem 2024 cu reîmprospătarea ambiției de a pune cultura pe primul loc, după ce anul trecut am fost Capitală Culturală. Ne simțim încurajați de oameni care timp de decenii au contribuit la cultura orașului nostru. Vedem cum atât societatea europeană cât și cea românească sunt zguduite de proteste, de multă furie, de întrebări despre ce ne mai leagă. Trebuie să spunem foarte clar că de fapt cultura nu este o sferă paralelă și nu este un domeniu în care investim după ce am rezolvat toate celelalte probleme ale societății, ci dimpotrivă, cultura este fundamentul pe care putem să construim. Mă bucur că astăzi, când nu este doar Ziua Culturii Naționale, ci și ziua în care acum 51 de ani trupa Pro Musica a avut primul concert, onorăm cultura”, a spus primarul Dominic Fritz.

– Ida Jarcsek-Gaza este una din marile personalități ale teatrului din România, Din 2003 până în 2007, a fost director artistic al Teatrului German de Stat Timișoara. În cadrul ediției din 2023 a premiilor UNITER, actrița Ida Jarcsek-Gaza a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga activitate. Domnul Lucian Vărșăndan, manager al Teatrului German de Stat din Timișoara a prezentat, în laudatio, contribuția extraordinară a doamnei Jarcsek-Gaza la promovarea și continuitatea tradiției culturii germane la Timișoara.

– Mircea Mihăieș a militat pentru respectarea valorilor libertății, democrației, a respectului civic. După cum a precizat profesorul Vasile Popovici, în elogiul adus bunului său coleg și prieten, dl. Mihăieș a asigurat cea mai prestigioasă și eficientă conducere a Institutului Cultural Român. Ȋn anul Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii, Mircea Mihăieș a conceput și promovat ȋntr-o manieră strălucită seria de conferințe „La UVT cultura e Capitală”.

– activitatea regizorului Andrei Ujică a fost prezentată de doamna lect.univ. Adina Baya, Regizorul timișorean cu cea mai semnificativă carieră internațională a avut curajul disidenței față de regimul comunist. Și-a făcut remarcate extraordinarele calități ȋn Germania după 1981. S-a consacrat ca scriitor, prin volume de eseuri, versuri și proză.

– Grupul Pro Musica este cunoscut și apreciat de publicul timișorean, pentru întreaga discografie. Piesa lor, „Timișoara”, a devenit Imnul Oficial al Municipiului Timișoara. Ȋn acest an, s-a ȋmplinit o jumătate de secol de la primul concert public al grupului Pro Musica. Cei 9 membri ai trupei distinși astăzi au contribuit semnificativ la evoluția muzicii timișorene în ansamblu, aspecte subliniate de cei doi vorbitori care au susținut laudatio: Marius Giura, președintele Fundației Culturale Jazz Banat și Cristian Rudik, managerul Operei Naționale Române din Timișoara.

– Vasile Dolga a activat zeci de ani în Pro Musica, a cântat pe marile scene ale României, fiind ales, 1987 „cel mai bun baterist din țară la secțiunea rock”. A trecut la cele veșnice ȋn anul 2019.

– Grigore-Bujor Hariga, chitarist, compozitor, orchestrator și profesor de chitară,  a făcut parte din formațiile studențești Stix, Omicron și Syrynx, iar ȋn anul 1981 a devenit membru al grupului Pro Musica, din componența căreia face parte și astăzi.

– Dorel-Eugen Titz, actor al Teatrului Național din Timișoara și membru fondator al grupului Pro-Musica din 1973, fiind coautor și textier al mai multor compoziții ale formației.

– Marian Odangiu, critic literar, eseist, poet și ziarist, este și autorul textului piesei “Timișoara” a grupului Pro Musica, devenită Imnul Oficial al Municipiului Timișoara. A obtinut numeroase premii pentru critica sa literară și activitatea jurnalistică și Premiul Uniunii Scriitorilor pentru poezie ȋn anul 2002.

– Doru Apreotesei este compozitor, pianist, claviaturist și orchestrator. Ca muzician profesionist, având la bază educației muzica clasică, a explorat de-a lungul anilor multiple genuri, de la folk la pop și jazz. Este membru fondator al grupului Pro Musica, fiind pe scenă la primul concert al formației ȋn 1973.

– Dietrich Krauser, basist și contrabasist, a cântat cu grupurile Phoenix (unde a fost și solist vocal), Pro Musica, LM Blues Band, KPK cu Mircea Florian (Florian din Transilvania) și Stepan Project. A desfășurat și activitate compozițională, pentru grupurile Sector 3 și Metamorf.

-Mario Florescu, a fost solistul vocal al grupului Pro Musica ȋn perioada 1987 – 1992. Este membru fondator al faimosului grup clujean Shabah, cu care a obținut numeroase premii la importante concursuri de jazz din Europa. Colaborează cu maestrul Harry Tavitian ȋn proiectul “Orient Express”.

– Horea Silviu Crișovan, chitarist, compozitor, orchestrator, este membru al Pro Musica din 2014. Numele său este consacrat și prin activitatea desfășurată ȋn cadrul grupurilor muzicale VanDerCris, TM Groove, Ilie Stepan și Horea Crișovan Duo, Abra, etc. Ca muzician de studio, a colaborat la ȋnregistrări pentru teatru, film, sound-design, compoziții și figurează pe aproape 1000 de producții muzicale.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole