Timișoara: portrete ale maestrului Sergiu Celibidache, în expoziție la Filarmonica Banatul

Filarmonica Banatul Timișoara găzduiește o expoziție cu portrete ale dirijorului român Sergiu Celibidache care a adus un aport incontestabil istoriei muzicii universale.

Pianist, compozitor și dirijor, maestrul Celibidache trăia prin și pentru muzică. Acest lucru este reflectat în portretele realizate de Dumitru Popescu, cel care i-a surprins mimica maestrului în timpul concertelor pe care le-a dirijat, și care se constituie în expoziția Transfigurări expresive.

Pe muzica lui Ravel am executat scenografia a două producții de balet cu BOLERO-ul – muzică deja arhicunoscută, dar pe YouTube nimerind concertul Filarmonicii din München din 1971, la pupitru fiind marele dirijor Sergiu Celibidache, m-a impresionat gestica facială deosebit de expresivă, evoluând în creșcendo până la fortissimo din final. Și m-am încumetat să imortalizez aceste imagini în 20 de portrete executate în grafică colorată, pe care vi le prezint în această expoziție”, a spus autorul lucrărilor, Dumitru Popescu.

Cele 20 de lucrări reprezentând chipul lui Sergiu Celibidache sunt expuse în foaierul de la parterul clădirii. Expoziția poate fi vizitată până în data de 1 iulie.

Dumitru Popescu nu e doar un portretist cu acuratețe și mâna sigură, ci și unul care știe să citească dincolo de chipul uman, care intuiește caractere și stări. De asta portretele Domniei sale nu se datează, deși timpul trece și peste ele, și peste cei portretizați. Expoziția de la Filarmonica Banatul îl readuce în memoria noastră, prin cele 20 de portrete semnate de Dumitru Popescu, pe cel mai cunoscut dirijor român: Sergiu Celibidache. Expresiv, expansiv, posedat de muzică, histrion, profund, dirijorul e surprins de artistul vizual în diferite ipostaze, are mai multe chipuri, unul mai  “al său” decât altul. Zeci de ani scenograf al Operei Române din Timișoara, domnul Popescu a creat și pentru acestă expoziție o scenografie care potențează lucrările și îl surprinde pe privitor: portretele sunt făcute pe hârtie de diferite culori și nuanțe. Și nu pentru a evita monotonia, ci pentru că, în fond, Celibidache e, paradoxal, altul și altul și altul, cum notele pe un portativ. Dacă cineva o să audă sunete și muzici la Fila, chiar și când nu e concert, să nu se îngrijoreze: e Celibidachele lui Popescu, dirijează”, spune scriitorul Robert Șerban

Dumitru Popescu este absolvent al Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu” din Bucureşti, Secţia de Scenografie, promoţia 1966. A fost scenograf la Opera Română din Timişoara (1965-2oo1), profesor de scenografie la Facultatea de Arhitectură a Institutului Politehnic din Timişoara (2001-2009). A montat 30 de spectacole de operă, 8 de operetă, 21 de balet, 5 de teatru și 2 de teatru de păpuşi. A colaborat cu cu regizori precum Dumitru Gheorghiu, Ulrich Baumgartner (Viena), Jean Rânzescu, George Zaharescu, Bob Massini, Valentin Perciun, A. I. Arbore, Alexander Donath (Germania).

Lucrările pot fi admirate de luni până vineri, între 10:00 – 19:00. Accesul este gratuit și se face pe ușa albă, din dreapta intrării principale.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole