Salubrizarea Timișoarei va fi preluată din 14 martie de noua Societate de Salubrizare înființată de Consiliul Local.
La data de 13 martie expiră contractul cu operatorul privat Brantner.
Consiliul Local Timișoara a votat, marți, într-o ședință extraordinară de plen, contractual de delegare și punctul de lucru.
Circa 60.000 de hectare de străzi, trotuare, parcări, piste de biciclete și alei vor fi curățate manual și mecanizat, anual, de societatea Salubrizare Timișoara, cu acționar unic Municipiul Timișoara.
Pe lângă măturatul, spălatul și stropitul străzilor, societatea va asigura colectarea și transportul deșeurilor din coșurile stradale, precum și deszăpezirea în sezonul rece.
În ședința de Consiliu Local, consiliera locală AUR, Andreea Medişanu, a ridicat problema avizelor pe care noua societate trebuie să le obțină înainte de începere activității.
”Vreau să știu dacă există avizul de mediu și apoi autorizația de mediu sunt obținute sau a fost măcar înaintată documentația pentru avizare. Societatea nu poate funcționa fără avize și oricum nu se poate funcționa fără avizul de la ANRSC”, a spus Andreea Medişanu.
Răspunsul a venit de la primarul Dominic Fritz care a spus că orașul nu va rămâne cu gunoiul în stradă.
”Cel mai important a fost avizul de la Consiliul Concurenței pe care l am primit vineri și pentru celelalte avize trebuie să avem întâi un contact de delegare și un punct de lucru. Contractul face parte din documentația pe care o vom înainta spre avizare”, a declarat Dominic Fritz.
Ca de obicei, din dorința de a se face auzit, în discuție a intervenit și fostul viceprimar PNL Cosmin Tabără, actual consilier local.
”Problema care se pune actuală este că în această lună expiră contractul cu Brantner și dacă până la pornirea activității noii societăți ceea ce va dura, ce se întâmplă cu orașul pentru că vine vara și este o problemă. Trebuie să ne asigurăm că nu există nici măcar două zile în care să nu se facă curățenie și știți că am pățit deja cu cimitirele după ce am reziliat cu Octavian și cu malul Begăi”, a spus Cosmin Tabără doar pentru a se băga în seamă.
Replica a fost dată Camelia Bobei din cadrul serviciul de salubritate al primăriei,
”Documentația este în draft pentru mediu și am discutat cu cei de acolo mediu și vom depune dosarul imediat. Pentru ANRSC care trebuie să aprobe tarifele și obținerea autorizației am discuta și avem 90 de zile până la obținere și putem funcționa. Din data 14 martie putem intra cu nou societate pentru a face curățenie în oraș”, a spus Camelia Bobei.
La rândul său, primarul Dominic Fritz a completat că este optimist că societatea nou înființată va intra imediat pe străzi.
”Ne amintim de 2016-2018 când am fost 6 luni fără curățenie. Nu avem garanții nici măcar la căsătorie, dar bineînțeles că pentru asta muncim și sunt optimist că vom avea utilaje pe stradă, nu vom prelungi contractul cu Brantner. Nu doarme nimeni, nu pleacă nimeni în concediu pentru că este prioritate zero pentru noi”, a mai spus Dominic Fritz.
Proiectul a fost avizat cu 19 voturi pentru 2 voturi împotrivă și 2 abțineri.
Pentru eficientizarea serviciilor, orașul este împărțit în șapte sectoare, fiecare cu un program clar. Societatea Salubrizare Timișoara va folosi, pentru operațiunile de măturat, curățat, răzuit, spălat, stropit și întreținere a căilor publice, atât utilaje specializate, cât și echipe de intervenție manuală. Lucrările vor fi organizate conform unui grafic zilnic, săptămânal și anual, astfel încât toate zonele să beneficieze de întreținere constantă. Noua companie municipală va asigura măturatul manual pentru o suprafață de peste 20.000 de hectare și măturatul mecanizat pentru o suprafață de peste 40.000 de hectare.
În ceea ce privește activitatea de deszăpezire, aceasta se va desfășura în perioada 15 noiembrie – 15 martie și va include intervenții manuale și mecanizate pe toate căile publice, stațiile mijloacelor de transport în comun, poduri, pasaje și pasarele.