Timișoara: recital de vioară și orgă în Biserica Piaristă – violonista Laura Ristic Roman alături de Roxana Ardeleanu

Violonista Laura Ristić Roman, alături de Roxana Ardeleanu, vă așteaptă miercuri, 30 octombrie, de la ora 19.00, la Biserica Piaristă din Timișoara, pentru un minunat recital de vioară și orgă.

Roxana Ardeleanu

Născută la Baia Mare, Roxana-Sorana Ardeleanu a început studiul pianului la Şcoala Generală nr. 20 cu program suplimentar de muzică din localitate, la clasa prof. Magdalena Cardoş, urmând apoi studiile liceale la Liceul de muzică din Cluj-Napoca, la clasa prof. Noveanu Monica. Studiile universitare le-a desfăşurat la Academia de Muzică “Gh. Dima” din Cluj-Napoca, specializarea pian, la clasa prof. univ. dr. Ninuca Oşanu Pop, muzică de cameră la clasa prof. Ferdinand Weiss.

Pregătirea universitară a continuat-o la Facultatea de Muzică din Timişoara, la clasa prof. univ. dr. Felicia Stancovici, unde a susţinut şi examenul de licenţă. Activitatea profesională cuprinde numeroase recitaluri solo, de muzică de cameră şi concerte cu orchestra, pe care le-a susţinut în ţară şi în străinătate, începând din anii de liceu şi până în prezent. Începând din anul 1995, colaborează cu orchestra Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, atât pe plan local, cât şi în turnee internaţionale.

A asigurat acompaniamentul la 14 ediții ale masterclass-ului de violoncel susținut de Fenyő László (Germania) și a susținut la fiecare ediție recitaluri alături de violoncelistul Fenyő László, în Timișoara, Arad și Sânnicolau Mare. Este cadru universitar titular al Facultăţii de Muzică din Timişoara începând din 1997, în prezent ocupând funcţia de conferențiar universitar doctor.

Începând din anul 2015 colaborează cu Teatrul maghiar de Stat Csiky Gergely și cu Teatrul German de Stat din Timișoara, la spectacolele Moliendo Café, Die Fuchsiade, Hair, Cabaret, Biedermann și incendiatorii, Și cu bebe suntem șapte, Cartea Junglei, Henric IV, Crăiasa Zăpezii, Lysistrata 3.0 și Slugă la doi stăpâni.

Laura Ristić-Roman, născută în data de 21 noiembrie 1993 în Timişoara, începe studiul viorii la vârsta de şase ani la Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu” din Timişoara, la clasa profesoarei Hortensia Zeman. A obținut Premiul I la Concursul Internațional „Alma Cornea Ionescu”- edițiile 2006, 2007, 2008, 2009, 2010; Premiul I la Concursul Național de Vioară – 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008; Premiul de Excelență în anii 2003, 2007, 2009; Premiul „Pro Juventute” Timișoara 2008; Premiul II – Concursul Internațional „Alma Cornea Ionescu”- 2004 și 2005.

A studiat la Colegiul Naţional de artă „Ion Vidu” din Timişoara şi a absolvit Facultatea de Muzică şi Teatru din Timişoara.

A participat la master-class-uri susținute de Paul Florin (Profesor la Universitatea de Muzică din Hamburg), şi Bogdan Zvorişteanu (Concert- Maestru al orchestrei „Suisse Romande Orchestra” din Geneva) şi a câştigat o bursă pentru un  master-class susţinut de renumitul violonist german, Alois Kottmann. În prezent este membră a orchestrei Filarmonicii Banatul din Timişoara. A susţinut recitaluri în centrele culturale importante din România şi un recital alături de Isolde von der Au în Offenbach – Germania.

De asemenea, aceasta activează alături de soțul ei într-un proiect de familie, Duo „Ristić” – vioară și acordeon, în trio-ul „Vivo”, în formula vioară, acordeon și pian și în cvartetul „Nuevo”, în formula vioară, acordeon, pian și contrabas. A susţinut recitaluri alături de Ansamblul „Percutissimo” (realizând şi un DVD) , Trio „Gentis”, Trio „Contraste” în cadrul Festivalului „Timișoara Muzicală” la Filarmonica „Banatul”, Festivalului „Zilele Culturii” la Centrul Cultural „Aurel Stroe” Buşteni, cât şi la Festivalul „Zilele Muzicii la Oraviţa” şi recitaluri în cadrul Festivalurilor de muzică nouă precum „Intrada” și Festivalul de muzică contemporană „Meridian” – la Bucureşti și Buşteni, Festivalul Internațional „Iubiți muzica românească“ – la Arad alături de Cvartetul Volte, Festivalul „George Enescu”- la București și Festivalul de Jazz de la Gărâna.

▪Proiectul Orgile Timișoarei este organizat de către Asociația Culturală Timorgelfest.

▪Proiect co-finanțat de AFCN.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole