Acțiunea de demolare demarată marți dimineața de echipele Primăriei Timișoara este aproape finalizată.
În cartierul Blașcovici, pe strada Semicerc, un teren public de aproape 2.000 mp a fost ocupat ilegal de o familie care și-a construit o casă pe domeniul public.
Lucrările de demolare executate de echipele COLTERM sunt gata și se lucrează la eliberarea terenului. Cele 30 de tone de deșeuri din demolare au fost transportate sau preluate spre neutralizare. La fața locului, mai sunt aproximativ 500 de tone de deșeuri amestecate, care vor fi preluate de RETIM în zilele următoare.
“30 de tone de deșeuri am ridicat în 2 zile. Și tot mai cărăm, încă nu am terminat. E un prim bilanț după ce i-am scos pe cei care au ocupat ilegal 10 ani, o parcelă de 2.000 de mp, terenul Municipiului, în Blașcovici. Marți am intrat cu buldozerul în construcțiile ilegale și de atunci facem curățenie. Estimarea colegilor e că sunt vreo 500 (!) de tone de gunoi aici. Teren cu teren recuperăm patrimoniul Timișoarei“, a declarat primarul Dominic Fritz.
Cei care au ocupat ilegal terenul au început, cu mai bine de 10 ani în urmă, să ridice construcții improvizate și, în final, au ridicat o casă cu mai multe anexe, îngrădind curtea cu o poartă de fier.
Niciuna dintre aceste construcții nu era autorizată sau întabulată.
“Tot ce a fost construit ilegal pe domeniul public, în Blașcovici, pe strada Semicerc, a fost demolat. Aproape 2.000 de mp a ocupat o familie. Mai întâi cu construcții improvizate, apoi cu o casă. Toate ridicate fără autorizație. Au încercat să ne oprească în instanță dar victoria noastră a fost rapidă. Acum e eliberat terenul. Sunt aproximativ 500 de tone de deșeuri amestecate care vor fi ridicate. Nu dăm niciun pas înapoi! În analiză sunt zeci de situații, unele sesizate prin platforma stopabuz.primariatm.ro“, a spus la rândul său viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău.
Primarul Dominic Fritz a emis o dispoziție de demolare pentru a recupera terenul în data de 23 mai 2024. Familia care ocupa terenul a încercat să oprească aplicarea dispoziției în instanță, dar acțiunea a fost respinsă de Tribunalul Timiș.
Administrația locală are astăzi un angajament ferm de a recupera terenurile, clădirile și apartamentele publice, care au fost acaparate ilegal. În ultimele luni, mai multe proprietăți ale orașului au fost recuperate, de exemplu un hectar de teren pe malul Begăi, str. Cezar între Bulevardul Loga și Parcul Copiilor, un spațiu verde generos pe Calea Aradului sau un teren pentru parcare în Badea Cârțan.