Timișoara: începe Festivalul Internaţional de Teatru de Tineret de Expresie Germană – participă elevi din Croația, Germania și România

Teatrul German de Stat Timișoara organizează în parteneriat cu Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de Tineret de Expresie Germană, un proiect de teatru școlar și pedagogie teatrală în limba germană, la care participă elevi din Croația, Germania și România.

Pe o perioadă de cinci zile, în perioada 26-30.04.2024 vor avea loc 15 reprezentații de teatru prezentate de 10 trupe de teatre școlare, o reprezentație a echipei artistice a Teatrului German de Stat Timișoara, 11 module pedagogice sub forma de ateliere, susținute de către 11 coordonatori de ateliere.

În cadrul Festivalului, teatrul folosește atât ca formă artistică, cât și ca instrument pentru conturarea personalității indivizilor mai ales a publicului tânăr, ajutând la dezvoltarea gândirii criticii, analizei societății, a istoriei, repere și chei de descifrare a unor comportamente și modele sociale.

Coordonarea artistică a întregului Festival este asigurat de actorii TGST, Isolde Cobeț, Robert Schein Bogdanov și Alma Diaconu.

Despre această ediție a festivalului, Lucian Vărșăndan, managerul TGST, a spus următoarele:

Festivalul Internațional de Teatru de Tineret de Expresie Germană este o parte integrantă a activității culturale germane în această parte a Europei. În plus, festivalul înseamnă și posibilitatea ca mulți tineri din diferite culturi și regiuni să se întâlnească, să intre în dialog și să își facă prieteni prin intermediul teatrului în limba germană, descoperindu-se unii pe alții. Astfel, ei au șansa să nu perceapă diferențele, diversitatea, oamenii de alte naționalități sau colegii cu altă cetățenie sau aspect diferit ca pe o amenințare, ci dimpotrivă, ca pe o oportunitate. Acest lucru este cu atât mai relevant într-o perioadă în care multe părți ale lumii sunt afectate de războaie și conflicte, fapt care îmi aduce aminte de o afirmație înțeleaptă, și anume că: locurile în care teatrul se simte ca acasă sunt mai sigure pentru democrație. Un asemenea loc este și festivalul pe durata acestei săptămâni.”

Program: 

__________________________________________

26.04

Hänsel și Gretel

__________________________________________

27.04 

15:00 – Prietenie sau dragoste – NiL-Junior 

16:30 – Teatru și astronomie – Wa’te ma! 

18:00 – Mamma Mia – Die Elf 

19:00 – Troienele – ArtAttack

__________________________________________

28.04 

15:00 – Surorile din închisoare – Esseker Schulbühne 

17:00 – Tabăra – NiL 

19:00 – Nu cu mine – Goethe-Kolleg Bukarest

21:00 – Cina

__________________________________________

29.04

15:00 – Umbra servitorului – Sturm 

16:00 – Basme  – Videki 

17:00 – Muzicanții din Bremen – Felix 

18:00 – Legende despre licuricii Ivayska – Dramatische Erziehertruppe 

__________________________________________

30.04

15:00 – Prințul fermecat – NiL- Junior 

17:00 – Ferma animalelor – NiL 

19:00 – Boeing Boeing – NiL 

20:30 – Ceremonia de închidere

Intrarea la spectacole este gratuită în baza unui bilet care se poate ridica de la agenția de bilete a Teatrului German de Stat.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole