Viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău, a prezentat luni principalele lucrări care se vor desfășura la școlile din ora.
Pe lângă modernizarea spațiilor se va lua în discuție și reorganizarea unor școli care beneficiază de spații generoase dar nu au elevi.
“În acest an trebuie să intre în execuție Școala Generală nr.1 din zona Baba Dochia, trebuie să intre în execuție Ana Aslan pe strada Bulevardul Revoluției, va intra Liceul Alimentar și Liceul Henri Coandă. Cele pe care le-am menționat acum sunt în faza de execuție. Aici avem și o limitare. Câte școli putem să băgăm în execuție în fiecare an. Și aici mă refer la execuții capitale în care locuim în întregime, întreaga infrastructură interioară, instalații termice, sanitare, electrice, înlocuim tâmplării, geamuri, acoperiș. Pentru că pentru astfel de lucrări, trebuie să evacuăm școala. Nu putem să facem lecții într-o clasă în care în același timp lucrează muncitorii să schimbe geamuri și calorifere. Și atunci suntem limitați de numărul de spații pe care le avem disponibile, în care putem să mutăm aceste școli“, a declarat Ruben Lațcău.
Liceul Azur cu 500 de elevi are spații mai mari decât Școala nr.30 cu 2.500 de copii.
“În același timp, mi-e foarte clar că rețeaua școlară actuală, așa cum funcționează acele 61 de școli, în sistemul public, nu mai corespund nevoilor actuale, în modul în care sunt ele configurate. Rețeaua este mare parte identică cu anii 80. Sunt mici modificări care au avut loc, a fost desființat Mincu, a fost mutat Liceul de Artă. În afară acestor mici modificări punctuale, în 35 de ani, rețeaua a rămas identică. Și avem situații paradoxale. De exemplu, avem situații în care cel mai mare campus școlar din Timișoara ca suprafață este la Liceul Azur. Da, este cel mai mare campus. Are cinci sute de copii. Deci, avem o școală care are cinci sute de copii și care are mai mulți metri pătrați construite decât Școala 30, care are 2500 de copii. Sunt convins că poate profesori și directori, care au fiori reci când aud ceea ce spun. Și se îngrozesc de ideea că Primăria vrea să regândească acea școlară, Dar nu putem să rămânem. Trebuie să punem în centru sistemului elevul și trebuie să gândim un sistem care să servească. În primul, și în primul rând, copiii și doar după aceea, orice altă categorie care lucrează pentru copii, inclusiv profesorii. Suntem obligați să luăm aceste decizii dificile“, a mai spus viceprimarul USR al Timișoarei.
Elevii de la Colegiul Ana Aslan vor fi mutați definitiv în clădirea Colegiul Tehnologic de Vest, iar spațiile de la Ana Aslan ar putea fi folosite de liceele Loga și Carmen Silva.
“Pentru Ana Aslan, da, noi avem un plan să facem o mutare definitivă într-un nou corp de clădire, o mutare care, de fapt, să permite și Colegiului Național Ana Aslan să-și păstreze titulatura de Colegiu Național, dar să permite și să reabilităm clădirea. Problema pe care o avem cu Ana Aslan, în locația în care este el astăzi, la intersecția dintre Vasile Goldiș și Bulevardul Revoluției, este că, ca să fie colegiu are nevoie de minim 24 de clase, dar clădirea în care funcționează astăzi nu poate să aibă 24 de clase. Dacă vrem să avem aviz ISU și DSP. Deci, dacă noi reabilităm acea clădire și vrem să o avizăm ISU și DSP, nu vom putea să avem decât 20 de clase în acea clădire. Și atunci ne punem întrebarea, renunțăm la titlu de Colegiu Național sau găsim o nouă locație? Și la această întrebare, atât noi, cât și spectatorul, cât și școala, am răspuns nu. Titlul de Colegiul Național este cel mai important, găsim o altă locație. Și am găsit o altă locație, într-o stare bună, reabilitată, am avut și discuții cu părinții, cei mai mulți dintre ei înțeleg, în mod evident că tot timpul sunt oameni care preferă să…pentru care nevoia și dorința lor personală este mai importantă decât orice altceva, dar aceste decizii dificile vor trebui și ele luate, pentru că, până la urmă, într-un oraș, arta de a trăi într-un viață spațiu urban este arta compromisului. Trebuie să găsim compromisul între noi și toți ceilalți. Zeci de mii, sute de mii de oameni cu care împărțim același spațiu. Intenția noastră este să mutăm în clădirea pe care o trimitem de reabilitat pe Dragalina, colț cu Carol, fosta clădire a Colegiului Tehnologic de Vest. Intenția este, iarăși, Colegiul Tehnologic de Vest să fie și el relocat. Din nou. Cu siguranță sunt oameni nemulțumiți. Dar vorbim de o școală care nu poate să umple acea clădire. Acea clădire are 24 de săli de clasă, reabilitată, iar Colegiul Tehnologic de Vest nu are suficient copii, cât să umple nici măcar jumătate din acele clase. Și atunci, în această ecuație, e normal că noi trebuie să luăm niște decizii care să fie bune și în interesul copiilor, nu doar pentru ziua de astăzi, ci și peste Un an, peste cinci ani, peste zece ani. Sunt mai multe discuții și mai multe opțiuni, dar este o decizie pe care încă nu am luat-o. În proximitatea Ana Aslan sunt două școli aglomerate, Carmen Silva și Loga. Și o să vedem exact cum o să tratăm cu acea clădire. Există o șansă mare că, de fapt, în ea, să avem școală primară pentru cele două școli. Și în felul ăsta să putem să reducem presiunea și schimbul doi în cele două școli. Dar este o decizie pe care vom lua împreună cu Inspectorul Școlar Județean“, a ia precizat Ruben Lațcău.