Timișoara: Clubul Economic German Banat a marcat 20 de ani de la înfiinţare – DCW întruneşte peste 150 de membri din zona de vest

Clubul Economic German Banat (DCW) a marcat 20 de ani de la înfiinţare, timp în care au apărut noi provocări, de la căutarea iniţială a unei forţe de lucru ieftine la una calificată, care astăzi predomină prin excelenţă.

Preşedintele Clubului Economic German Banat din Timişoara, Peter Hochmuth, a declarat, la momentul aniversar, la care a participat și primarul Dominic Fritz, care a avut loc joi seara, la Timişoara, că astăzi, DCW întruneşte peste 150 de membri din zona de vest, dar şi din Germania, pornind de la doar câţiva oameni de afaceri în urmă cu 20 de ani.

Aşa a luat fiinţă oficial acest Club Economic German (DWC Banat), în urmă cu 20 de ani. Pe parcursul acestor două decenii, clubul s-a dezvoltat, am ajuns acum la 180 de membri, lunar vin membri noi. Pe parcursul acestor ani, s-a schimbat şi scopul DWC Banat, înainte de aderarea la Uniunea Europeană, aici era mai multă birocraţie, dar acum avem alte provocări: nu avem suficienţi angajaţi calificaţi, îi găsim foarte greu. Universitatea Politehnica din Timişoara ne dă specialişti foarte buni, dar sub fiecare inginer este nevoie de un foarte bun meseriaş calificat, cu experienţă practică. Dacă la început aveam ucenici din şcolile profesionale, acestea s-au destructurat, iar noi am venit apoi cu sistemul şcolii duale după model german, pentru cei care nu urmează studii superioare şi care nu au nicio calificare„, a detaliat Peter Hochmuth.

El a punctat faptul că războiul din Ucraina a afectat indirect activitatea firmelor germane din Banat, pentru că de acolo se primeau unele materii prime, iar unele firme germane, chiar din Timişoara, s-au relocat în Ucraina.

Am fost şi noi afectaţi: la patru ore de Timişoara avem la frontieră un război, iar noi ne simţim mai vulnerabili aici decât dacă am fi în Germania„, a remarcat Hochmuth.

Ambasadorul Germaniei în România, E.S. Peer Gebauer, a subliniat, în context, că relaţiile economice, parteneriatul dintre România şi Germania este unul extraordinar, „care se reflectă şi în domeniul economic şi mă bucură foarte mult că sunt foarte multe firme germane active economic, dar şi educaţional, în ceea ce priveşte dezvoltarea profesională şi au şi implicare socială. Vorbim şi despre minoritatea germană care are un aport fantastic în a fi o punte de legătură între ţările noastre, de secole”.

Managerul general al companiei Continental Automotive România, Christian von Albrichsfeld, a explicat că Timişoara rămâne atractivă pentru investitorii care doresc să vină aici, datorită infrastructurii, sunt furnizori, firme de succes. El consideră că nu se mai poate vorbi despre o unică meserie a viitorului, totul mergând spre digitalizare.

Firmele nu mai vin însă aici pentru că este mâna de lucru ieftină, ci fiind interesaţi de calificarea forţei de muncă. (…) Cred că nu există o singură meserie (a viitorului, n.r.), direcţia se vede foarte clar că merge spre digitalizare în orice, pe mai multe specializări. Noi am discutat până acum despre maşina mecanică clasică, de 100 de ani, care să devină tot mai mecanică, dar acum o maşină este un telefon mobil, un computer, un high-performance computing„, a arătat Christian von Albrichsfeld.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole