Timișoara: a încetat din viață regizorul Ion-Ardeal Ieremia, fost consilier local – “a fost victima unei boli neiertătoare“

Regizorul Ion-Ardeal Ieremia a murit, marţi, la vârsta de 58 de ani, „victimă a unei boli neiertătoare”, anunţă Teatrul Naţional Timişoara.

Astăzi,, 3 ianuarie, începând cu ora 18:00, la casa mortuară Memora Eterna din Săcălaz, ne luăm rămas bun de la regizorul Ion-Ardeal Ieremia. Teatrul Național din Timișoara a beneficiat aproape trei decenii de spiritul, de inteligența și de loialitatea sa, iar pentru asta îi vom fi recunoscători mereu. Înmormântarea va avea loc joi, 4 ianuarie, la ora 14:00, în cimitirul din Săcălaz„, arată instituția.

Ion-Ardeal Ieremia şi-a legat întreaga viaţă de Teatrul Naţional din Timişoara. Născut la Oradea, a trăit în Timişoara de la vârsta de 9 ani. Fiu de regizor, şi-a petrecut copilăria în culisele teatrului. A absolvit un liceu cu profil real ale cărui rigori le-a resimţit ca pe o „pereche de pantofi străină”, după cum spunea el însuşi.

Ion-Ardeal Ieremia a fost o personalitate profund implicată şi o voce puternică într-un spaţiu fundamental pentru societate: cultura. Teatrul Naţional din Timişoara a beneficiat aproape trei decenii de spiritul, de inteligenţa şi de loialitatea sa, iar pentru asta îi vom fi recunoscători mereu„, a transmis instituţia.

Ion-Ardeal Ieremia a fost o prezenţă integră şi efervescentă a Timişoarei şi a Teatrului Naţional pentru care a luptat în toate modurile pe care le-a putut imagina – ca artist, ca locuitor al oraşului, dar şi din poziţia de consilier municipal şi, mai apoi, din cea de secretar de stat în Ministerul Culturii.

Cu adâncă durere în suflete, am aflat tragica veste că dragul nostru prieten, Ion Ardeal Ieremia, regizor al Teatrului Național Timișoara, a plecat mult prea devreme dintre noi! Gândurile noastre pline de pietate se îndreaptă spre tine, Ioane, amintindu-ne cu drag de frumoasele momente petrecute împreună pe scena Teatrului lugojean. Te vom păstra veșnic în inimile noastre! Drum lin printre îngeri, prieten drag! Condoleanțe familiei îndurerate.”, a transmis și Tudor Trăilă de la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” Lugoj.

La rândul său PSD Timiș a transmis un mesaj familiei.

Cu regret și tristețe am aflat de trecerea în neființă a celui care ne-a fost un bun prieten și coleg social-democrat, regizorul Ion Ardeal Ieremia, fost consilier local al PSD în Municipiul Timișoara și fost secretar de stat în Ministerul Culturii. Dumnezeu să îl odihnească în pace! Condoleanțe familiei!„, a preciat Organizația județeană PSD Timiş.

A absolvit în 1995 secţia regie teatru a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa prof. Valeriu Moisescu. Tumultuos, generos, intempestiv, neliniştit, cu o inteligenţă ascuţită, Ion-Ardeal Ieremia a urmat – nu fără să-şi pună întrebări care l-au urmărit mereu – aceeaşi profesie ca cea a tatălui său. Cariera lui, începută la Teatrul Naţional din Târgu-Mureş şi continuată, următorii 28 de ani, la Naţionalul timişorean, a demonstrat că identitatea sa artistică îi aparţine pe de-a-ntregul,  spectacolele sale, de la prima montare – „Femeia-şarpe” de Carlo Gozzi, până la cea din urmă – „Săptămâna luminată” de Mihail Săulescu purtându-i amprenta unică: o mare sensibilitate care l-a rănit mai mereu şi pe care învăţase să o ascundă în spatele unui simţ al umorului unic, un umor care îi va purta mereu amprenta, dar şi în spatele unei nerăbdări aspre. Cu adevărat, în spatele glumei sau a asprimii s-au aflat întotdeauna o mare delicateţe şi o mare fragilitate pe care le-a distilat în spectacolele lui, dar şi opinii pe care, în spectacole şi în afara lor, le-a exprimat mereu cu toată convingerea.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole