Timișoara: 60.000 de oameni au vizitat Schela din Piața Victoriei – în instalație oamenii se pot bucura de o oază verde

Inaugurată în februarie, odată cu deschiderea programului cultural  “Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, Pepiniera a fost vizitată de peste 60.000 de oameni din toate categoriile de vârstă, atât locuitori ai Timișoarei, cât și turiști, arată un comunicat de presă al Ordinului Arhitecților.

Ca urmare a interesului ridicat și a impactul socio-cultural avut de instalație, OAR Timiș își propune demararea un studiu sociologic în colaborare cu Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială UVT, studiu care caută să înregistreze profilul vizitatorilor, percepția și atitudinea lor asupra Pepinierei. Ajunși în instalație, oamenii au ocazia să se bucure de o oază verde într-o zonă urbană predominant minerală, Pepiniera valorificând mai multe laturi ale conceptului natural: patrimoniul horticol, diversitatea (bio)culturală, accesul la hrană, funcția climatică a naturii. În același timp, ei pot să privească clădirile de patrimoniu de la înălțime și să învețe despre istoria arhitecturală și vegetală a orașului cu ajutorul panourilor explicative realizate de echipa Tur de Arhitectură“, mai arată sursa citată.

“Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara” va rămâne în Piața Victoriei până la finalul anului 2023.

Ea este un manifest pentru creșterea biodiversității din spațiul urban, funcționează ca infrastructură socio-culturală deschisă cetățenilor și ca mijloc de observare a orașului printr-o perspectivă unică. Cu ajutorul binoclului oferit de partenerii de la Banca Transilvania, vizitatorii pot observa detalii și particularități arhitecturale și urbanistice invizibile cu ochiul liber.

Instalația funcționează ca infrastructură culturală alternativă pentru evenimente organizate atât de echipa OAR Timiș, cât și de colaboratori externi – există un Open Call permanent deschis persoanelor fizice sau asociaților culturale care doresc să desfășoare activități în Pepinieră.

Valoarea finanțării acordate de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte este de 1.740.000 lei, aproximativ 350.000 euro – sumă care, raportată la numărul de vizitatori din primele două luni, reprezintă o investiție de sub 5,83 euro per vizitator.

Estimând că până la momentul demontării, instalația va păstra o medie de 750 vizitatori pe zi, până la sfârșitul anului vor exista în jur de 230.000 de vizite, suma per vizitator ajungând la 1,5 euro.  Suma nu reprezintă numai costul schelei, ci întreg bugetul proiectului care cuprinde onorarii ale colaboratorilor și echipei de proiect, managementul programului pe durata anului 2023, identitatea vizuală, comunicarea și alte materiale necesare bunei desfășurări a activității“, menționează OAR Timiș.

Proiectul face parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii și este cofinanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara și de Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de arhitectură.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole