Timiș: polițiștii de la Imigrări au emis în primele luni ale anului circa 2.000 de permise de ședere și peste 600 de avize de angajare

Aproximativ 2.000 de permise de ședere pentru diferite scopuri și peste 600 de avize de angajare în muncă au fost emise de polițiștii de imigrări din Timiș, în primele patru luni ale acestui an. Peste 100 de străini au fost prinși în situații ilegale.

Astfel că, în ceea ce privește dreptul de ședere/rezidență pe teritoriul României, în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie, poliţiştii de imigrări au asigurat managementul șederii și rezidenței pentru 12.074 de persoane, dintre care 7.387 de străini din state terțe. Cei mai mulți provin din Serbia – 872, Republica Moldova – 807, Nepal – 624, Siria – 559 și Sri Lanka – 511, dar și 4687 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Italia, Germania şi Franța.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajarea în muncă și studiile.

Ca urmare a aprobării dreptului de ședere, au fost emise 1.940 de permise de ședere, dintre care 1.880 pentru ședere temporară și 60 pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 270 de certificate de înregistrare și 25 de cărți de rezidență permanentă pentru cetățenii Uniunii Europene/SEE/CH. Față de aceeași perioadă a anului 2022, când au fost emise 1.455 de permise de ședere, dintre care 1.420 pentru ședere temporară și 35 pentru ședere pe termen lung, fiind eliberate 332 certificate de înregistrare și 25 de cărți de rezidență permanentă pentru cetățenii Uniunii Europene/SEE/CH, rezultă un volum de muncă la emiterea permiselor de ședere (+ 485)„, transmite Inspectoratul General pentru Imigrări.

În perioada analizată, au fost înregistrate 1.100 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 620 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați, iar 220 de cereri au fost respinse.

Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate 786 activități specifice de control, în urma cărora au fost depistați în situații ilegale 106 străini. Au fost emise 33 decizii de returnare de pe teritoriul României, cele mai multe având ca obiect șederea ilegală pe teritoriul României.

42 de persoane au fost introduse în centrul de custodie publică, până la îndepărtarea de pe teritoriul țării noastre.

Totodată, au fost aplicate nouă amenzi, în valoare totală de 21.800 de lei, pentru nerespectarea prevederilor privind regimul străinilor în România, republicată, și a prevederilor privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare.

Bătrân găsit înecat în râul Bega

Un apel la 112 a pus în alertă autoritățile din Timișoara. Mai mulți trecători au observat trupul unui bărbat plutind pe râul Bega, în zona Solventul. La fața locului s-au…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole