În primele două zile de la lansarea recensământului populaţiei, în judeţ s-au autorecenzat 8.446 de persoane, astfel de puncte de autorecenzare fiind deschise inclusiv în centre comerciale, a declarat, joi, directorul executiv al Direcţiei Regionale de Statistică (DRS) Timiş, Sorin Belea.
Acesta spune că estimările indică o posibilă creştere a numărului populaţiei judeţului cu aproximativ 20.000 de persoane faţă de recensământul din 2011, când au fost înregistrate 683.000 de persoane, jumătate fiind populaţie activă.
Directorul DRS Timiş a subliniat importanţa recensământului, întrucât statul alocă pentru fiecare persoană o sumă de bani necesară serviciilor medicale, sociale, şcolarizării, iar dacă nu sunt corect declarate datele, aceste sume nu mai însoţesc persoana.
„În fiecare localitate, recensământul este făcut de primarul localităţii, care ar trebui să fie foarte interesat, întrucât pentru fiecare persoană statul român alocă o anumită sumă. Dacă persoana locuieşte într-o localitate, suma alocată se alocă acelei localităţi, pentru că persoana are nevoie de servicii medicale, medici de familie, farmacişti, are nevoie de învăţământ, şcoală, infrastructură, drumuri, canalizare. Suma alocată trebuie să urmeze persoana indiferent unde se mută. Dacă persoana îşi schimbă domiciliul, dar în acte nu apare această schimbare, suma alocată rămâne localităţii din care a plecat şi nu ajunge în localitatea în care a plecat”, a detaliat Sorin Belea.
El a mai menţionat că recensământul este momentul în care, o dată la 10 ani, se face o radiografie a ţării.
„La recensământ declari singur unde locuieşti, nu contează ce scrie în buletin, ci ceea ce spui tu”, a punctat Belea.
Etapa de autorecenzare se desfăşoară în perioada 14 martie – 15 mai, după care urmează recenzarea clasică, la toţi cei care nu s-au înregistrat singuri.