Timiș: focar de pestă porcină în satul Murani, comuna Pișchia – au fost descoperiți trei porci dintr-o gospodărie

Direcția Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Timiș anunță că ăn data de  22.10.2022 a fost prelevată o probă de la un porc domestic mort provenit din exploatația  de suine din localitatea Murani, comuna Pișchia, județul Timiș.

A fost recoltată și  trimisă la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Timiș și în urma examenelor efectuate, proba a fost pozitivă conform buletinului de analiză nr. 15982/22.10.2022.

După confirmarea Pestei Porcine Africane a fost convocată ședința cu toți membrii CLCB, în urma  căreia s-a votat emiterea Hotărârea nr. 10/23.10.2022  de aprobare a zonelor de protecție și supraveghere din jurul focarului de PPA, a măsurilor de ucidere imediată sub control oficial şi neutralizare prin incinerare a materialelor de risc și a aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării bolii PPA la porcii domestici din exploatația de suine  din localitatea  Murani, comuna Pișchia, județul Timiș,  În cazul acestei confirmării DSVSA Timiș va lua  toate măsurile care se impun în conformitate cu actele normative în vigoare, a Procedurilor și a Manualului Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană. Precizăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină“, spune director executiv al DSVSA Timiș, Alin Flavius Nicoară.

Deocamdată, este vorba de cazul unei singure gospodării. Au fost aprobate zonele de protecție pe o rază de 0-3 km, respectiv localitățile Murani și Pișchia, și zonele de supraveghere din jurul focarului, între 3 și 10 km, pe întinderea localităților: Seceani, Bencecul de Jos, Bencecul de Sus, Giarmata, Cerneteaz, Sânandrei, Cornești, Orțișoara. De asemenea, se vor lua măsurile de ucidere imediată sub control oficial şi neutralizare prin incinerare a materialelor de risc, acolo unde situația se impune“, a declarat subprefectul PSD de Timiș, Sorin Ionescu.

Incendiu devastator la Recaș

În seara zilei de 18 octombrie 2021, în jurul orei 23, a avut loc un puternic incendiu la o miriște din Calea Bazoșului, care s-a extins pe o suprafață mare….

Recomandările noastre

Cele mai citite articole