Timiș: centrele de permanență au produs un prejudiciu de 1,3 milioane de lei – măsurile anunțat de prefectul PSD de Timiș, Mihai Ritivoiu

Prefectul PSD de Timiș, Mihai Ritivoiu, a anunțat astăzi că a primit raportul comisiei mixte de control al Centrelor de Permanență din Timiş.

Concluzia este una devastatoare: prejudiciu de 1,3 milioane de lei.

“Am primit raportul comisiei mixte de control al Centrelor de Permanență din Timiş. Valoarea prejudiciului (sume nejustificate) pe anul 2021 este de 1.372.920 lei, reprezentând 26% din totalul sumelor alocate pentru cheltuielile administrative.

Câteva aspecte de reținut:

👉 Timişul are 47 de centre de permanență (unul la 14.500 de locuitori). Restul țării are în total doar 355 de centre (unul la 54.924 locuitori). Avem de trei ori mai multe centre decât ceilalți.

👉 În Cluj, județ comparabil cu Timişul, sunt doar 4 centre de permanență.

👉 Avem centre de permanență înființate haotic prin județ. În zona de est, de la Racovița până la Margina, nu e niciunul. În schimb, există centre în două comune vecine, la o distanță de 4 kilometri.

👉 Foarte densă este repartiția centrelor în zona urbană: 17 în Timișoara, 4 în Lugoj, în condițiile existenței de spitale cu secții de Urgență. Trei centre din Timișoara sunt la câte 500 metri unul de altul. Între alte două este o distanță de zece minute pe jos.

👉 Există centre cu o medie 3-4 pacienți / zi.

👉 Un centru din zona rurală nu a putut justifica 110.000 din cei 112.000 lei primiți.

👉 Centrele de permanență vor costa Timişul în 2022 aproximativ 35 milioane de lei.

Ce e de făcut?

♦️O analiză strictă care poate începe doar acum, odată finalizat controlul şi având toate informațiile pe masă

♦️Consultarea tuturor celor implicați: Minister, DSP, Casă de Asigurări, Medici de Familie, Urgență, Ambulanță

♦️Elaborarea de propuneri legislative, promovarea centrelor în rândul cetățenilor

♦️În mod clar, intenționez să reducem numărul de centre de permanență până în media națională.

Sistemul centrelor de permanență este o soluție extrem de bună. Depindem de noi toți să o facem eficientă şi economică“, a precizat prefectul PSD de Timiș, Mihai Ritivoiu.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole