Timiș: bucătarii locali sunt invitați să gătească borş ucrainean împreună cu refugiate din țara vecină

Bucătari pasionaţi de gastronomie artizanală din România vor reinterpreta, în notă locală, reţeta borşului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului imaterial UNESCO, în cadrul proiectului „Gustul ca patrimoniu”, organizat în perioada 23 – 25 septembrie, la Timişoara, de către Asociaţia Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare (CRIES).

„Gustul ca patrimoniu” este parte a programului festival „La Pas” Timişoara, desfăşurat sub egida Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023.

Bucătari pasionaţi de gastronomie artizanală din ţară sunt invitaţi să candideze pentru o reţetă de borş ucrainean, gătită în contextul gastronomiei locale din care provin, urmând ca cinci bucătari să fie selectaţi să aibă posibilitatea de participare la Festivalul LA PAS, pentru pregătirea unei reţete de borş împreună cu mai multe refugiate din Ucraina. Ulterior, aceştia vor propune propria reţetă de borş, care va fi gătită şi comercializată în restaurantele din România unde lucrează, pe parcursul lunii octombrie. Asociaţia CRIES va contribui cu câte 10 vouchere per restaurant, ca metodă de susţinere financiară, astfel că 50 de persoane vor putea degusta borşul gratuit.

„Am decis să dedicăm această ediţie a Gustului ca patrimoniu borşului ucrainean. Reţeta pregătirii preparatului era din anul 2020 depusă la UNESCO pentru adăugarea la lista patrimoniului cultural pe cale de dispariţie, dar procesul de luare a deciziilor a fost accelerat din cauza ‘impactului negativ’ al invaziei Rusiei în Ucraina asupra tradiţiei preparatului, cum au menţionat oficialii UNESCO”, a declarat Mihaela Veţan, manager de proiect al programului LA PAS, într-un comunicat.

Fiecare bucătar dintre cei cinci selectaţi beneficiază de o decontare a cheltuielilor de drum la Festival, cazare (o noapte) şi 10 vouchere de borş, plătite pentru 10 consumatori din restaurantul în care bucătarul respectiv va găti ciorba de pe lista de patrimoniu UNESCO, reinterpretată în cheie locală.

Cererile de candidatură se primesc până în data de 2 septembrie, până în 11 septembrie are loc jurizarea, pe 25 septembrie cei selectaţi vor participa la Festival şi la gătirea borşului ucrainean, iar între 29 septembrie – 12 octombrie este programată pregătirea propriei versiuni de borş. În 15 octombrie se vor oferi voucherele pentru restaurantele unde lucrează bucătarii câştigători.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole