Cinema Victoria – festivalul cinematografiei italiene prezintă șapte dintre cele mai noi producții – între 30 martie – 2 aprilie. PROGRAM

VISUALI ITALIANE, festivalul dedicat cinematografiei italiene, prezintă între 30 martie – 2 aprilie la Cinema Victoria din Timișoara șapte dintre cele mai noi producții din peninsulă, premiate și apreciate la Cannes, Veneția sau Locarno, precum și un film din 1962, prezentat în copie restaurată de Cinemateca Națională a Italiei. Festivalul, aflat la a doua ediție, și-a propus din acest an, pe lângă evenimentul din București, care a avut loc între 6 – 12 martie, și ediții locale, precum cea de la Cluj-Napoca sau Timișoara.

O selecție eclectică, destinată publicului larg, care reunește filme ce poartă spectatorii prin locuri mai puțin cunoscute ale Italiei sau care vorbesc despre societatea contemporană, istorie sau putere, precum și filme care abordează teme precum adolescența sau familia, își așteaptă spectatorii la Timișoara.

Ne bucurăm că putem aduce o selecție atât de variată și de calitate publicului din Timișoara. Ne dorim să oferim o panoramă cât mai amplă asupra a ceea ce este în prezent lumea filmului în Italia. Sunt comedii, filme istorice, documentare hibride, filme noir, atât opere ale unor regizori tineri, cât și opere ale unor regizori consacrați, selecționate la cele mai importante festivaluri internaționale, de la Veneția, Cannes, Locarno. Una dintre temele cele mai recurente în filmele din această selecție este adolescența, dificultatea de a crește și de a fi tânăr în Italia de azi și de ieri. Credem că aceste filme vor avea ceva de spus tuturor, dar mai ales tinerelor generații, care sunt viitorul cinematografiei și al cinefiliei.”, spune Laura Napolitano, directoarea Institutului Cultural Italian din București.

PROGRAM

Eu și Spotty/ Io e Spotty de Cosimo Gomez, o savuroasă comedie romantică suprarealistă despre un tânăr grafician singuratic și introvertit ce poartă un costum de câine, pretinzând că se numește Spotty, va rula în cadrul festivalului pe 30 martie de la ora 18:30. Eu și Spotty a câștigat Audience Jury Award la Taormina Film Fest și îl are în rolul principal pe tânărul Filippo Scotti, premiat la Veneția pentru prestația sa din Hand of God.

Încet-încet/ Piano Piano, în regia lui Nicola Prosatore, propune o incursiune urbană inedită, de data aceasta într-o suburbie a orașului Napoli în anii ’80, pentru a spune povestea locuitorilor unei clădiri ce urmează a fi demolate pentru a face loc altor construcții, într-o zonă care ar putea beneficia de o șosea ce o va conecta la centrul orașului. Filmul va rula pe 30 martie, de la ora 20:30.

Pentru Chiara/ A Chiara, filmul lui Jonas Carpignano, cea de-a treia parte a trilogiei ce se întâmplă în Calabria (Mediterranea și A Ciambra), prezintă o perspectivă aspră și vie a noului sud al țării, în care o adolescentă de 15 ani trebuie să decidă asupra viitorului său, după ce descoperă că tatăl ei este implicat în ‘ndrangheta, mafia calabreză. Rolul Chiarei i-a adus tinerei Swamy Rotolo premiul David di Donatello pentru cea mai bună actriță în rol principal, în timp ce regizorul Jonas Carpignano a câștigat Label Europa Cinemas la Cannes 2022 pentru acest film. Proiecția va fi pe 31 martie, de la 18:00.

Vera, filmul duo-ului de artiști Tizza Covi și Rainer Frimmel, prezentat în secțiunea Orizzonti a Festivalului de Film de la Veneția 2022, unde a și câștigat premiile pentru Cel mai bun regizor și Cea mai bună actriță, o are în distribuție și pe celebra Asia Argento și prezintă o versiune ficționalizată a poveștii Verei Gemma, fiica legendarului actor italian Giuliano Gemma. Va  rula pe 31 martie, de la ora 20:30.

Umbra zilei / L’ombra del giorno de Giuseppe Piccioni, o poveste de dragoste inedită care se naște în atmosfera apăsătoare de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial, se vede la Cinema Victoria, pe 1 aprilie, de la 18:00. Riccardo Scamarcio (Eden à l’Ouest, John Wick, Master of None, Trei etaje / Tre piani, Traducătorii/ Les traducteurs) interpretează rolul principal, alături de Benedetta Porcaroli (Complet străini / Perfetti sconosciuti).

Spărgătorul de oase/ Spaccaossa de Vincenzo Pirrotta, un film inspirat de fapte reale, poartă spectatorii prin cele mai întunecate colțuri ale orașului Palermo, unde cei săraci și disperați ajung să-și zdrobească membrele pentru a primi banii din asigurare. Produs de cunoscuții actori de comedie italieni Salvatore Ficarra și Valentino Picone, Spărgătorul de oase este unul dintre cele mai dramatice filme italiene din ultimii ani, prezentat în avanpremieră mondială la Veneția. Proiecția va avea loc pe 1 aprilie, de la ora 20:30.

Dorința nebună/ La voglia matta, o comedie de Luciano Salce realizată în 1962, inițial interzisă și apoi cenzurată și lansată cu interdicție persoanelor sub 14 ani, recent restaurată de Cinemateca Națională Italiană, este filmul care a lansat-o pe frumoasa actriță Catherine Spaak într-o carieră prolifică, de-a lungul căreia a colaborat cu regizori precum Roger Vadim sau actori ca Marcello Mastroianni și Claudia Cardinale. Filmul vorbește despre criza vârstei de mijloc din perspectiva unui afacerist care ajunge victimă a bullying-ului din partea unei adolescente de 16 ani și a grupului săi de tineri cinici și aroganți.

Luciano Salce a fost un cunoscut regizor, comediant, gazdă TV, producător, actor și textier. Filmografia sa cuprinde peste 30 de titluri, printre care filmul cult Fantozzi, Colpo di stato și La pecora nera. Dorința nebună va rula pe 2 aprilie, de la ora 18.00.

Noaptea Fantomă/ Notte Fantasma, cel de-al treilea lungmetraj al regizorului Fulvio Risuleo, prezentat la festivalul de la Veneția 2022, invită spectatorii într-o plimbare nocturnă prin locuri simbolice ale Romei pe urmele lui Tarek, un tânăr de 17 ani, târât de către un polițist plin de secrete într-o călătorie urbană halucinantă. Proiecția va avea loc pe 2 aprilie, de la ora 20:30.

„Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România” este un eveniment organizat de Institutului Italian de Cultură din București, Ambasada Italiei și ICE Romania, cu sprijinul Italian Screens și al Sindicatului Național al Criticilor de Film din Italia.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole