Timiş: au fost identificate 85 de mori de cereale cu valoare istorică ridicată. 14 sunt încă funcţionale

Asociaţia „Acasă în Banat” a identificat 85 de mori de măcinat cereale, cu valoare istorică ridicată, în judeţul Timiş, pe care doreşte să le introducă în circuitul turistic, în cadrul proiectului „Morile Banatului, patrimoniul industrial din judeţul Timiş”, după ce a realizat acelaşi lucru cu morile de apă din judeţul Caraş-Severin.

Dintre acestea, 14 mai funcţionează, unele cu instalaţii vechi de aproximativ 100 de ani, iar moara din Balinţ este singura din judeţ care foloseşte puterea apei.

În ultimele trei luni, echipa Asociaţiei „Acasă în Banat” a realizat o amplă cercetare pe teren pentru identificarea tuturor morilor de cereale existente în judeţ, atât a celor care sunt încă funcţionale, cât şi a celor care sunt abandonate ori şi-au schimbat destinaţia. Cele 85 de mori au fost localizate GPS, au fost fotografiate şi incluse într-o bază de date pusă gratuit la dispoziţia publicului, online.

Totodată, a fost desfăşurată şi o cercetare legată de istoricul acestor clădiri, în arhive, documente şi monografii, precum şi la faţa locului, acolo unde a fost posibilă colectarea unor mărturii prin viu grai de la proprietari, localnici sau de la cei care au condus sau au lucrat în vechile mori.

„Acum un secol, peisajul Banatului era foarte diferit. Existau mori de vânt, mori pe apă, mori plutitoare pe Mureş, mori cu cai, mori industriale, cu abur etc. Evoluţia tehnologică a făcut ca cele mai multe să dispară, însă chiar şi aşa, s-au păstrat până astăzi foarte multe clădiri şi instalaţii industriale originale. Şi mai surprinzător este că din 85 de mori identificate, 14 încă mai funcţionează, unele cu instalaţii vechi de aproximativ 100 de ani. Considerăm că aceste mori de cereale reprezintă un patrimoniu inestimabil pentru judeţul Timiş, care merită protejat şi valorificat”, a declarat preşedintele Asociaţiei „Acasă în Banat”, Radu Trifan, într-un comunicat.

Una dintre cele 14 mori în funcţiune este cea de la Balinţ, o moară pe apă construită la începutul secolului trecut, fiind singura rămasă în judeţ care foloseşte puterea apei. E fost restaurată de către familia Meszaros şi macină acum făină de cea mai bună calitate.

„Din punct de vedere turistic, proiectul realizat de Asociaţia ‘Acasă în Banat’ este imediat valorificabil, iar Asociaţia de Promovare şi Dezvoltare a Turismului în judeţul Timiş (APDT) în colaborare cu proprietarii morii din Balinţ, vor crea şi promova un program de vizite şi activităţi adiacente obiectivului de pe malul râului Bega. Programul va fi pus la dispoziţia ghizilor de turism şi al agenţiilor de incoming din regiune”, a subliniat directorul APDT, Delia Barbu.

Moara de la Balinţ va fi introdusă în circuit turistic şi va putea fi vizitată din 30 aprilie 2022, în fiecare sâmbătă, între orele 10,00 – 15,00, când turiştii vor putea efectua tururi ghidate de proprietari în interiorul morii, iar apoi vor putea poposi pentru o gustare la restaurantul de lângă locaţie.

Vizitatorii vor putea vedea cum funcţionează instalaţiile şi vor putea achiziţiona făină măcinată aici, iar cei care iubesc drumeţiile vor putea parcurge şi un scurt traseu pe malurile râului Bega, până la barajul ridicat pentru acest important obiectiv.

Începe consolidarea clădirii la Cinema Studio

Șantierul Cinema Studio a fost vizitat azi de un grup de lucru format din reprezentanți ai mediului cultural independent și ai primăriei. “S-a prezentat conceptul de arhitectură precum și stadiul…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole