Spitalul Victor Babeș analizează gratuit probe de biopsie pentru pacienţii cu pneumopatii interstiţiale

Echipa multidisciplinară de specialişti a Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Victor Babeş” din Timişoara, care oferea până acum o a doua opinie gratuită a evaluării imagistice pentru cazurile de pneumopatie interstiţială, analizează din această săptămână şi probele de biopsie.

Acestea pot fi trimise prin intermediul unui curier şi nu necesită condiţii speciale de transport.

Gheorghe-Emilian Olteanu, medic specialist anatomie patologică al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Timişoara, a menţionat, miercuri, că unitatea de Pneumologie este Centru de referinţă privind patologia interstiţială Pulmonară Difuză, certificat de Ministerul Sănătăţii încă din 2019. Echipei de pneumologi şi radiologi care ofereau a doua opinie gratuită, pe baza rezultatelor investigaţiilor imagistice şi a altor documente medicale, i s-a alăturat şi un medic anatomopatolog specializat în afecţiunile pneumologice, care analizează probele bioptice.

Analizarea probelor prelevate pentru biopsie ne permite să rafinăm rezultatul. Astfel, avem posibilitatea unei interpretări mai detaliate. De exemplu, aflăm cât de veche este progresia fibrozei. Pentru diagnosticul histopatologic avem, însă, nevoie de fragmente de ţesut din plămân. Recomand ca acestea să fie trimise împachetate într-un bloc de parafină, dar în condiţii obişnuite de transport. În acest mod, pot fi făcute retăieri din segmentul ţesutului prelevat, obţinându-se în final una sau mai multe ‘lame de microscopie’ ce vor fi supuse unei examinări anatomo-patologice cu un microscop performant care, mai departe, indică diagnosticul histopatologic. Practic, coloraţia specială pe care o obţinem în urma analizei pune în evidenţă anumite modificări în patologia interstiţială difuză. Totodată, rezultatul histopatologic cu coloraţii speciale ne poate arăta şi dacă există infecţii cronice, chiar dacă analizele de laborator sunt negative„, a detaliat dr. Gheorghe-Emilian Olteanu.

Probele de biopsie vin în completarea imaginilor de CT torace, a istoricului medical şi a investigaţiilor funcţionale pe care le-a efectuat pacientul. Toate aceste date se pot încărca în platforma online pusă la dispoziţie gratuit pentru o a doua opinie, pentru pacienţii cu pneumopatii interstiţiale.

Pneumologul spitalului, Daniel Trăilă, a explicat că, în principal, medicii de la „Victor Babeş” se adresează medicilor care au stabilit deja un prim diagnostic de pneumopatie interstiţială difuză, dar vor o a doua opinie din partea unor specialişti care lucrează într-un centru de referinţă pentru această patologie complexă.

Pe platforma noastră securizată se completează un formular cu datele de autentificare. Apoi, se introduc informaţiile clinice ale pacientului şi, într-o secţiune separată, investigaţiile imagistice. Odată ce probele de biopsie ajunse la anatomopatolog, ele sunt analizate şi vin în completarea informaţiilor medicale obţinute anterior. În comisia multidisciplinară sunt discutate toate elementele şi apoi stabilim un diagnostic pe care îl prezentăm pacientului sau medicului curant al acestuia. Totodată, oferim, pe lângă opinia medicală, şi recomandări de investigaţii suplimentare, dar şi monitorizare„, spune dr. Daniel Trăilă.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole