Spitalul Militar Timișoara – prima anestezie generală cu eter de pe teritoriul României

Un moment princeps din istoria medicinei româneşti a avut loc la Spitalul Militar Timișoara, prima anestezie generală cu eter de pe actualul teritoriu al României.

Procedura a avut loc pe data de 5 februarie 1847, la doar 112 zile după premiera mondială a acestei proceduri din Boston, SUA și a fost efectuată de către  chirurgii dr. Mathias Musil și dr. Joseph Siehs. Pacientul a fost soldatul Nicolae Muntean, care a suferit o interventie de amputație a coapsei.

În timp, marile progrese ale anesteziei au permis ca durata și complexitatea intervențiilor chirurgicale să fie din ce în ce mai mare.

“Acum, la 175 de ani de la premiera medicală,  Spitalul Militar Timișoara dispune de o secție ATI (în cadrul spitalului) și un compartiment ATI (în cadrul Sistemului Medical de Izolare și Tratament)  dotate cu cele mai noi aparate, specifice zilelor noastre, pentru îngrijirea pacienților în stare critică, asigurarea condițiilor necesare intervențiilor chirurgicale, monitorizarea și  îngrijirea postoperatorie a acestora. Pentru că vorbim de premiere, compartimentul A.T.I funcționează în cadrul Sistemului Medical Modular de Izolare și Tratament, care este primul spital modular din partea de vest a României, construit de la zero, pe stadionul CFR. Acolo, unde altă dată se făcea performanță sportivă, acum echipa medicală asigură, la cele mai înalte standarde, asistență medicală pacienților cu forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2. Echipa medicală condusă de către doamna dr. Mihaela Dănescu și formată din personal medical cu o vastă experiență profesională, a demonstrat că posedă calități puternice pentru a face față solicitărilor multiple și complexe. În permanență, echipa medicală a depus toate eforturile în lupta de a salva fiecare pacient, fiind ghidată de următoarele cuvinte:  Dum spiro spero! (Cât timp respir, sper!)“, transmit reprezentanții spitalului.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole