Spitalul de Copii Timişoara înregistrează anual în jur de 70 de noi cazuri de cancer

Şefa Secţiei Pediatrie 2 a Spitalului de Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara, conferenţiar dr. Smaranda Arghirescu, a declarat, marţi, că în fiecare an în unitatea spitalicească sunt înregistrate în jur de 70 noi cazuri de cancer, iar alţi zeci de pacienţi din întreaga regiune vin la acest Centru de excelenţă în diagnosticarea limfoamelor şi leucemiilor, pentru tratament.

Terapia copilului bolnav de cancer poate dura de la câteva luni până la doi ani.

„Noi reuşim, la Timişoara, să realizăm un diagnostic de amănunt. Identificăm mutaţiile genetice şi realizăm citometrie de flux, adică analizăm celulele leucemice putând stabili celula care proliferează malign. Tratamentul este adaptat fiecărui grup de risc şi, în unele cazuri, se poate ajunge chiar la transplant de celule stem hematopoietice. De peste 20 de ani, noi realizăm transplanturi de măduvă, având acces la o bază internaţională de 19.000.000 de donatori. Până la momentul transplantului, avem la dispoziţie tot felul de terapii care să ducă la vindecarea micuţilor pacienţi”, a spus dr. Smaranda Arghirescu, într-un comunicat remis cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului cu cancer.

Potrivit medicului specialist, fiecare caz în parte este analizat de o comisie multidisciplinară, aşa-numitul tumorboard, din care fac parte medici cu specializări diferite, iar comisia se întruneşte de câte ori este nevoie, având în componenţă un medic radiolog, un chirurg, un medic oncolog şi un anatomopatolog. Această comisie evaluează diagnosticul şi stabileşte cea mai bună soluţie terapeutică, dacă este nevoie de un tratament medicamentos, chirurgical sau oncologic personalizat.

În acelaşi context, preşedintele Asociaţiei OncoHelp, conferenţiar dr. Şerban Negru, afirmă că unul dintre cele mai importante tratamente este radioterapia, iar Centrul Oncologic OncoHelp din Timişoara este singura unitate sanitară din vestul ţării unde se face tratament de radioterapie cu anestezie generală pentru copii. Sedarea se face în prezenţa unui medic de Anestezie şi Terapie Intensivă, care rămâne şi după finalizarea procedurii până la trezirea copilului.

„Radioterapia în cazul copiilor este un subiect sensibil, dar şi extrem de provocator. Dacă un adult înţelege de ce trebuie făcută procedura, înţelege că acea doză de radiaţii îl ajută să supravieţuiască, să meargă mai departe, în cazul unui copilaş de câţiva anişori, situaţia e delicată. De aceea, în Centrul de Oncologie OncoHelp avem psihologi care vorbesc cu micuţii pacienţi, dar şi cu părinţii acestora. Suportul psihologic este parte componentă a tratamentului extins”, spune dr. Şerban Negru.

În ceea ce priveşte tipul de radioterapie, medicul Şerban Negru punctează că vorbim atât despre cea curativă, de vindecare, cât şi despre cea paliativă, de ameliorare a simptomelor pacienţilor. Durata unui tratament diferă, de la câteva minute putând ajunge şi la aproape o oră, în funcţie de tipul de neoplasm, de zona în care este localizat. Anual, în România în jur de 150 de copii au nevoie de radioterapie.  

Recomandările noastre

Cele mai citite articole