Șeful PNL Timiș, Alin Nica, pus la zid de către deputatul PNL Timiș, Marilen Pirtea: nu îmi aduc aminte ca astfel de discuții să fi avut loc în vreun for al partidului

Un nou scandal este pe cale să izbucnească în PNL Timiș, partid răvășit din interior de la preluarea sa de către binomul Alin Nica și Dănuț Groza.

Deputatul PNL Timiș și rectorul Universității de Vest, Marilen Pirtea, sare la gâtul șefului PNL Timiș, Alin Nica.

Totul a plecat de o declarație de săptămâna trecută a șefului CJ Timiș, care într-o conferință de presă desfășurată la Palatul Administrativ, unde ar fi trebui să se prezinte proiecte sau realizări ale  județului, nu probleme interne de partid, a spus:

Noi avem în momentul de față patru posibili candidați pe care îi urmărim  și în funcție de performanța lor publică ne vom hotărî care e cea mai bună variantă pentru PNL. Nu e secret. Este Cosmin Tabără, actualul viceprimar al Timișoarei, este Marilen Pirtea, rectorul UVT, este fostul primar Nicolae Robu pe care nu l-am exclus din această evaluare și pot fi chiar și eu. Știu că se discută acest lucru, n-am exclus nici această variantă deși am mai declarat că eu aș prefera să mai continui la Consiliul Județean cu încă un mandat, fiindcă așa este normal să-ți duci la bun sfârșit proiectele pe care le-ai început. Vom lua decizia care este cea mai favorabilă PNL. Care să ne aducă maximum de voturi în 2024“, a spus joi, 11 august, Alin Nica, așa cum puteți citi AICI.

Astăzi, 15 august, prim-vicepreședintele PNL Timiș, deputatul Marilen Pirtea, care pe parcursul ultimelor zile a participat la câteva evenimente publice alături de Alin Nica, la Gottlob sau la Dudeștii Vechi, are o reacție vehementă pe pagina sa de Facebook la adresa șefului PNL Timiș din cauza declarației de mai sus.

În spațiul public au loc în această perioadă o serie de discuții și de dezbateri ce privesc un potențial candidat al PNL Timiș la Primăria Timișoarei, fiind invocat în acest subiect și numele meu. Până la acest moment au fost vehiculate patru nume de potențiali candidați și, desigur, mă întreb și eu, cum probabil se întreabă foarte multă lume, care sunt argumentele și motivele pentru care se vehiculează patru nume, nu mai multe sau mai puține, dar și de ce acele nume sunt invocate, limitativ, și nu apar și altele, în plus. Personal, chiar dacă sunt ales de colegii liberali prim-vicepreședinte al PNL Timiș, membru al Biroului Politic Județean al PNL și parlamentar de Timiș, nu îmi aduc aminte ca astfel de discuții să fi avut loc în vreun for al partidului, deocamdată, a comentat pe Marilen Pirtea pe Facebook.

Deputatul Marilen Pirtea lasă de înțeles că își dorește să candideze la funcția de primar al municipiului Timișoara.

Astfel de decizii, importante și cu greutate pentru partid, cu siguranță că se vor lua în urma unor măsurători, a unor sondaje, interne sau externe partidului, care să pună în evidență  cum este profilul de edil local pe care și-l doresc timișorenii, iar mai apoi care este percepția unor potențiali candidați, care să corespundă acestui profilul. Viața politică a ultimilor 30 de ani ne-a arătat că partidele își doresc mai degrabă să câștige alegeri, la orice nivel – local, județean, național, european – iar abia apoi să-și pună problema greutăților majore ce intervin după ce acele alegeri au fost câștigate. Exemplul USR Timișoara este elocvent pentru lipsa totală de adecvare și pentru absența unei minime experiențe de management al mandatului. Câștigarea alegerilor nu trebuie văzută ca  un scop în sine, fiind mai degrabă un mijloc „de a face ca pe acolo pe unde ai trecut tu, să fie mai bine decât înainte” (Nicolae Iorga). Fiecare dintre noi, politicieni sau cetățeni, am fost puși mult prea des în situația de a fi dezamăgiți de această contradicție – dorința de a câștiga alegeri, versus ce reușim să facem bine, odată ce am câștigat alegerile, sau politică versus administrație. Exemplele sunt multe, m-aș opri doar la unul ce s-a suprapus cu perioada studenției mele – speranțele date de Convenția Democratică și revenirea la putere a PSD în 1996. Într-un astfel de context, vreau să pun în fața dumneavoastră o altă perspectivă. Nu știu dacă PNL Timiș, o comunitate politică de mare greutate, își consolidează intenția pentru nominalizarea mea, printr-o majoritate de voință, pentru a mă susține să candidez la funcția de primar al Timișoarei, cum încă nu am nici certitudini dacă în calitate de candidat aș fi susținut de cetățeni să câștig aceste alegeri. Știu, însă, că istoria mea profesională îmi oferă satisfacția de a spune cu certitudine că aș găsi soluții pentru a oferi timișorenilor și Timișoarei garanția unui mandat de primar care să lase în urma sa nu doar amintirea câștigării unor alegeri, ci și un salt în calitatea vieții comunității noastre, a mai precizat Marilen Pirtea.

Rectorul Universității de Vest, Marilen Pirtea, se întreabă dacă Timișoara merită un candidat care să câștige funcția de primar sau Timișoara merită un primar bun.

Se spune că principalul predictor privind capacitatea de a susține și de a coagula argumente în favoarea unor promisiuni și angajamente de viitor rezidă în rezultatele care demonstrează „ce ai lăsat în urma ta”, în realizările trecutului și în cele ale prezentului imediat. Întotdeauna viitorul este legat de rădăcinile adânci ale trecutului și prezentului! Să nu uităm că primul mandat, în orice responsabilitate publică, că este ea politică sau administrativă, managerială, locală, județeană sau națională, înseamnă învestire cu încredere, cu speranță, iar cine acceptă poziția în cauză are obligația morală să meargă și pentru al doilea mandat în fața alegătorilor, pentru a-și valida performanțele exercitării funcției sale. Acela este un barometru real sau, cum se spune, „turnesolul adevărului” pentru prestația publică. De atâta și atâta vreme ne dorim ca în viața politică să nu mai votăm „împotriva” cuiva, ci „pentru” cineva. Acesta este mecanismul care generează pentru cel ales o doză mai mare de responsabilitate și asumare, în slujba cetățenilor! Aș vrea să vă invit la un moment de reflecție . Timișoara merită un candidat care să câștige funcția de primar sau Timișoara merită un primar bun? Căci, adaug la această întrebare, cine are privilegiul de a fi desemnat prin vot de către timișoreni, să le reprezinte interesele și să le răspundă așteptărilor, are obligația de a nu-i dezamăgi! Locuitorii Timișoarei, acești oameni minunați și speciali, veniți aici din toate regiunile țării, din toate zonele Banatului și chiar din regiuni mai îndepărtate, au aderat necondiționat la valorile orașului, la înțelegere, moderație și întrajutorare, la multiculturalitate și dragoste de aproape, indiferent de etnie sau identitate tradițională locală. Ei au nevoie de un cadru care să răspundă dorinței lor de inovare, de implicare civică și economică, de spirit antreprenorial și liberă inițiativă, pentru că Timișoara și timișorenii nu știu să gândească altfel decât în termeni de învingători, într-o comunitate vie. Avem multe de făcut împreună! Vă doresc spor, în toate cele bune!, a mai menționat Marilen Pirtea.

Reamintim că recent și prorectorul Universității de Vest, Mădălin Bunoiu, a avut o ieșire publică în care susținea că PNL Timiș trebuie să scape de slugarnicii care stau să le pice și lor ceva la împărțeală, așa cum puteți citi AICI.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole