Secretarul comunei Becicherecu Mic – Marian Hîldan Macavei – este cercetat pentru conflict de interese de către Agenția Națională de Integritate

Buletin de Timișoara continuă seria dezvăluirilor privind faptele aleșilor locali, dar și a acoliților acestora.

Pe data de 24 aprilie 2022, Buletin de Timișoara vă familiariza cu un personaj necunoscut la nivel public, secretarul comunei Becicherecu Mic – Marian Hîldan Macavei, în articolul intitulat “Primăria Becicherecu Mic – contracte pentru soția secretarului de comună. Timișoara a trecut printr-un mare pericol”.

În articolul respectiv arătam cum:

În luna ianuarie a anului 2020, Consiliul Local Becicherecu Mic, la propunerea primarului Raimond Rusu, adoptă Hotărârea nr.13/27.01.2020 prin care se oferă cadrul legal pentru încheierea unui contract de consultanță juridică pentru operatorul de apă și canal Aquatorontal SRL.

Culmea este că Hotărârea este însoțită de un referat de înlocuire în funcție a secretarului comunei Marian Alin Hîldan Macavei prin care acesta justifică faptul că nu poate contrasemna HCL-ului deoarece soția sa, avocat, a depus o ofertă și astfel, s-ar afla în conflict de interese.

Trebuie observat faptul că HCL-ul este aprobat de Consiliul Local în data de 27.01.2020, iar secretarul Marian Alin Hîldan Macavei justifică în 23.01.2020 că nu poate contrasemna un HCL care încă nu fusese aprobat, de unde se naște întrebarea de unde avea garanția secretarul că HCL va fi aprobat? Mai mult, soția sa a depus oferta pentru servicii de consultanță juridică pe 22.01.2020, deci cu 5 zile înainte ca Consiliul Local să decidă încheierea unui asemenea contract. De unde se naște întrebarea de unde știa soția secretarului că acest lucru urmează să se întâmple? Răspunsul îl aflăm din datele disponibile în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, din care reiese, așa cum puteți vedea la finalul articolului, că soția secretarului avea deja încheiate asemenea contracte în anul 2018 cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Torontal (12.000 lei) și în 2019 cu același asociație (11.000 lei) și cu…. Aquatorontal SRL (6.000 lei).

Totuși, deși prevăzător, secretarului comunei Becicherecu Mic Marian Alin Hîldan Macavei, nu a fost atent la detalii. Chiar dacă nu a semnat HCL-ul din ianuarie 2020 a semnat totuși cartușul care este parte integrantă din HCL, prin care certifica faptul că Proiectul respectiv are avizele necesare pentru a fi adoptat”.

Dezvăluire respectivă a fost urmată de o sesizare pe care Buletin de Timișoara a înaintat-o inspectorilor de integritate din cadrul ANI și așa cum puteți vedea în fotografia de mai jos, sesizarea redacției noastre a fost admisă de către Agenția Națională de Integritate care îl cercetează acum pe secretarul comunei Becicherecu Mic, Marian Alin Hîldan Macavei, pentru un posibil conflict de interese.

Însă, în așteptarea decizie ANI, cazul secretarului comunei Becicherecu Mic, Marian Alin Hîldan Macavei, nu se oprește aici.

La fel ca în poveste de mai sus, soția secretarului, avocatul Diana Hîldan Macavei, este implicată într-un alt caz, așa cum reiese dintr-un document primit la redacție de Buletin de Timișoara.

Avocata Diana Hîldan Macavei este apropiată de un alt avocat de la firma de avocatură Sabou, Burz și Cuc și îl reprezintă pe avocatul Cornel Cuc în anumite cauze.

Pentru ca cercul de interese să fie închis, așa cum puteți vedea mai jos, apropierea dintre firma Sabou, Burz și Cuc și soția secretarului Marian Alin Hîldan Macavei nu este întâmplătoare.

Așa cum am arătat deja în câteva articole disponibile AICI și AICI, firma de avocatură Sabou, Burz și Cuc este folosită și de șeful PNL al CJ Timiș, Alin Nica, finul primarul din Becicherecu Mic, Raimond Rusu, în interes personal și a primit diverse contract de asistență juridică din partea ADID Timiș, o asociație satelit chiar a CJ Timiș coincidență sau nu, după ce Alin Nica a preluat funcția de la județ.

Totodată, în 28.02.2020, deci când Alin Nica era încă primar al comunei, Consiliul Local Dudeștii Noi adoptă Hotărârea nr.30 “privind aprobarea participării comunei Dudeștii Noi la înființarea unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară denumită Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Dimitrie Țichindeal, iar avocatul Cornel Cuc este împuternicit să întreprindă demersurile de autentificare a Actului Constitutiv și a Statutului

Așa cum reiese dintr-o altă hotărâre de Consiliu Local din 2018 relația dintre primăria condusă de primarul PSD Raimond Rusu, nașul actualului șef al CJ Timiș, Alin Nica, este mai veche, deoarece în Hotărârea nr.3 din 22.01.2018 se prevede prelungirea contractului de asistență juridică încheiat cu SCA Sabou, Burz și Cuc, HCL contrasemnat chiar de secretarul Marian Alin Hîldan Macavei.

De asemenea, din numărul 1 din anul 2021 al “Foii de informații editată de Primăria și Consiliul Local Becicherecu Mic“, denumită “Pescărețul Mic“, aflăm că în 25.01.2021 și Consiliul Local Becicherecu Mic adoptă Hotărârea nr. 7 privind prelungirea contractului de asistență juridică încheiat cu SCA Sabou, Burz și Cuc pentru anul 2021.

Așadar, atât nașul Raimond Rusu – primarul PSD al comunei Becicherecu Mic, cât și finul Alin Nica – primarul comunei Dudeștii Noi, actual șef al CJ Timiș, folosesc același grup închis de interese juridice pentru acțiunile pe care le derulează.

În lucrarea Îndrumar pentru Secretarul Unității Administrativ-Teritoriale, pe care o găsiți AICI, la pagina nr.6 se precizează următoarele:

“Ca şi prefectul, care este „al judeţului”, secretarul este „al unităţii administrativteritoriale”. Sublinierea prin care denumirea acestei funcţii arată că ea se desfăşoară în slujba comunităţii este binevenită. Unii aleşi locali încă tind să considere că secretarul este „al consiliului”, sau mai grav, „al primarului”. Secretarul de unitate administrativ-teritorială, ca şi prefectul, reprezintă garantul legalității“, se arată în lucrarea citată.

La final o singură mențiune.

Cu ocazia alegerilor din 2020, Marian Alin Hîldan Macavei a fost președintele secției de votare nr.317, secție de votare care este chiar pe raza comunei unde este secretar, adică la Grădinița P.P. Becicherecu Mic.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole