Primăria Becicherecu Mic – contracte pentru soția secretarului de comună. Timișoara a trecut printr-un mare pericol

Timișoara a ratat “șansa” să devină un cartier al comunelor Becicherecu Mic și Dudeștii Noi.

Buletin de Timișoara continuă seria dezvăluirilor privind posibile încălcări ale legii de către aleșii locali și funcționarii din administrația din Timiș.

“Neșansa” a trecut pe lângă timișoreni la începutul anului 2021, fără ca aceștia să o bage în seamă și fără să realizeze cât de mult “bine” ar fi putut urma să li se întâmple.

Pentru cetățeni, dar și pentru mulți cunoscători ai administrației, nu însă și pentru cei din politică, ceea ce s-a petrecut la Primăria Timișoara timp de câteva luni poate fi halucinant, având în vedere personajele implicate.

Mai exact, după alegerile locale, la nivel de județ se prefigura o alianță între PNL și USR, dorită la vremea respectivă și de populație. Ceea ce nu știau oamenii era că un partid neexperimentat, virgin ca experiență în administrația locală, urma să se combine cu o centuristă al cărui kilometraj îl depășea pe cel al TIR-ului în care urcase pentru o partidă de amor pe bani.

O mutare nebăgată în seamă de multă lume se întâmpla în spatele perdelei de fum cu care este acoperită în general opinia publică, care, așa cum Buletin de Timișoara a mai scris, trebuie ținută ocupată cu hârtiile de pe jos pentru a nu vedea afacerile din bani publici.

Așa se face că la Primăria Timișoara s-a făcut o mutare bombă – secretarul comunei Becicherecu Mic a devenit pentru câteva luni șeful Serviciului Juridic din PMT, un post cheie în orice administrație.

Personajul în cauză este Marian Alin Hîldan Macavei, om de casă al primarului PSD din comuna Becicherecu Mic, Raimond Rusu, care la rândul său este nașul fostului primar din Dudeștii Noi, Alin Nica, actual șef al CJ și PNL Timiș și la vremea respectivă aliat al USR.

Însă, mutarea în cadrul administrației timișorene s-a făcut cel mai probabil în alt scop, pe care îl aflăm dintr-un document, aflat la finalul articolului, din 25.02.2021, când au fost publicate rezultatele concursului de dosare pentru postul scos la concurs de secretar al Primăriei Timișoara, eliberat de celebrul Ioan Cojocari, concurs la care s-a înscris și omul binomului Raimond Rusu – Alin Nica.

Spre stupefacția generală, dar spre norocul timișorenilor, repetăm cu majuscule, SPRE NOROCUL TIMIȘORENILOR, dosarul lui Marian Alin Hîldan Macavei a fost respins din cauza faptului că nu avea vechimea necesară(sic!). Este și momentul după care, pe parcursul lunilor viitoare, USR începe să aibă mari probleme în Consiliul Local cu partenerii de la PNL. Între timp Marian Alin Hîldan Macavei s-a întors de unde a plecat, adică la Primăria Becicherecu Mic, și astfel binomul Raimond Rusu – Alin Nica a ratat șansa de a avea pe mână Primăria Timișoara, pe viață, secretarul fiind aproape imposibil de înlocuit din funcție.

Dar, Marian Alin Hîldan Macavei a fost și este implicat într-o afacere extrem de dubioasă care o are ca protagonistă și pe soția sa, avocata Diana Hîldan Macavei, așa cum se poate vedea dintr-o declarație de avere din 2020.

În luna ianuarie a anului 2020, Consiliul Local Becicherecu Mic, la propunerea primarului Raimond Rusu, adoptă Hotărârea nr.13/27.01.2020 prin care se oferă cadrul legal pentru încheierea unui contract de consultanță juridică pentru operatorul de apă și canal Aquatorontal SRL.

Culmea este că Hotărârea este însoțită de un referat de înlocuire în funcție a secretarului comunei Marian Alin Hîldan Macavei prin care acesta justifică faptul că nu poate contrasemna HCL-ului deoarece soția sa, avocat, a depus o ofertă și astfel, s-ar afla în conflict de interese.

Trebuie observat faptul că HCL-ul este aprobat de Consiliul Local în data de 27.01.2020, iar secretarul Marian Alin Hîldan Macavei justifică în 23.01.2020 că nu poate contrasemna un HCL care încă nu fusese aprobat, de unde se naște întrebarea de unde avea garanția secretarul că HCL va fi aprobat? Mai mult, soția sa a depus oferta pentru servicii de consultanță juridică pe 22.01.2020, deci cu 5 zile înainte ca Consiliul Local să decidă încheierea unui asemenea contract. De unde se naște întrebarea de unde știa soția secretarului că acest lucru urmează să se întâmple? Răspunsul îl aflăm din datele disponibile în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, din care reiese, așa cum puteți vedea la finalul articolului, că soția secretarului avea deja încheiate asemenea contracte în anul 2018 cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Torontal (12.000 lei) și în 2019 cu același asociație (11.000 lei) și cu…. Aquatorontal SRL (6.000 lei).

Totuși, deși prevăzător, secretarului comunei Becicherecu Mic Marian Alin Hîldan Macavei, nu a fost atent la detalii. Chiar dacă nu a semnat HCL-ul din ianuarie 2020 a semnat totuși cartușul care este parte integrantă din HCL, prin care certifica faptul că Proiectul respectiv are avizele necesare pentru a fi adoptat.

Buletin de Timișoara va sesiza din cauza acestui fapt Agenția Națională de Integritate pentru a verifica dacă secretarul comunei Becicherecu Mic Marian Alin Hîldan Macavei este în conflict de interese și din punct de vedere legal, deoarece din cele prezentate mai sus, răspunsul este evident.

Însă, lucrurile petrecute în ianuarie 2020 nu se opresc aici, deoarece s-a produs încă lucru important, pentru că conform datelor disponibile în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, Aquatorontal SRL a realizat achiziția serviciilor de consultanță juridică cu soția secretarului Marian Alin Hîldan Macavei în data de 09.01.2020, deci cu mult timp înainte ca Consiliul Local Becicherecu Mic să aprobe Hotărârea nr.13/27.01.2020.

Aquatorontal S.R.L. este operatorul de apă și canalizare  din comunele Becicherecu Mic și… Dudeștii Noi, iar Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Torontal a fost creată tot de cele două comune fiind finanțată din bugetul celor două primării cu scopul de a extinde rețeaua de canalizare și stația de epurare.

În final, vă aducem la cunoștință un detaliu, ca să vedeți de la cine luați lecții: Marian Alin Hîldan Macavei a fost recent un participant regulat la o serie de dezbateri online pe teme juridice intitulate extrem de sugestiv pentru faptele sale … Oamenii dreptății, eveniment în cadrul căreia una dintre cele mai respectate fundații politice germane figurează ca partener – Fundația Konrad Adenauer.

Rămân două întrebări la care redacția noastră nu le-a găsit răspuns pe parcursul documentării acestui articol:

1. Ce căuta în Primăria Timișoara condusă de USR un funcționar cu un asemenea trecut, cine l-a dus/propus și în ce scop?

2. Ce se ascunde în activitatea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Torontal și a Aquatorontal S.R.L. dacă serviciile juridice trebuiau asigurate de o persoană de o atât de mare încredere, precum soția secretarului de comună?

Partea bună este că Timișoara a scăpat momentan de pericolul de a deveni un cartier al comunelor Becicherecu Mic și Dudeștii Noi.

Screenshot

Recomandările noastre

Cele mai citite articole