Se reintroduce şomajul tehnic cauzat de pendemia de Covid-19

Premierul Nicolae Ciucă anunţă că Guvernul va adopta, miercuri, o ordonanţă de urgenţă pentru reintroducerea şomajului tehnic cauzat de pendemia de COVID-19. Indemnizaţia va fi de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut.

“Vom adopta o ordonanţă de urgenţă prin care vom reintroduce acordarea şomajului tehnic şi reglementarea de noi măsuri de protecţie socială pentru angajaţi, astfel încât să asigurăm păstrarea locurilor de muncă şi, desigur, susţinerea unor sectoare economice”, a anunţat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei Executivului.

Potrivit premierului, această măsură se introduce în contextul interzicerii şi suspendării ori limitării activităţilor economice din cauza epidemiei de COVID-19.

“Practic, vorbim despre acordarea unei indemnizaţii în cuantum de 75 % din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75 % din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022. Acest tip de sprijin va fi acordat din bugetul asigurărilor pentru şomaj până la 31 martie 2022, în situaţia suspendării temporare a contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului pe perioada stării de alertă”, conchide Ciucă.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole