Scriitorul și diplomatul timișorean Vasile Popovici: Lecția rusească a fost învățată și la București! Nu ne place alegerea timișorenilor? Nimic mai simplu: se închide robinetul!

Profesorul timișorean Vasile Popovici, scriitor și diplomat, fost ambasador în Portugalia și Marc, face o interesantă paralelă între ceea ce se întâmplă la Timișoara zilele acestea, care nu a primit ajutor guvernamental pentru Colterm, și criza energetică din Europa.

“Suntem în plin război al gazului. Nu de azi, de ieri, ci de ani de zile. E arma preferată a Kremlinului când se lasă frigul. Dacă ați uitat acest tip de șantaj îndreptat împotriva Ucrainei, împotriva țărilor baltice, împotriva României (care plătește cel mai scump gaz rusesc, în semn de represalii), împotriva Europei întregi, puteți să vă reîmprospătați memoria urmărind ce se întâmplă chiar în aceste zile în Republica Moldova. Noul guvern al Maiei Sandu nu place la Kremlin. I se administrează pe loc o lecție și se aplică vechea metodă moscovită a robinetului de la conducta de gaz. Acolo unde nu se livrează gaz, prețurile cresc până la cer, iar populația, nemulțumită, se întoarce împotriva autorităților locale. E simplu ca bună-ziua. În prag de iarnă, robinetul politic e la Moscova. Toate astea sunt banalități, pe care ar trebui să le cunoască și copiii“, susține Vasile Popovici.

Nu ne place alegerea timișorenilor? Nimic mai simplu : se închide robinetul!

“Iată însă că lecția rusească a fost învățată și la București! Nu ne place alegerea timișorenilor? Nimic mai simplu : se închide robinetul! Îi invățăm noi minte pe timișoreni cum să voteze data viitoare. Îi ținem câteva zile în frig și fără apă caldă, arătăm cu degetul, după care apărem ca salvatori ai neamului. Nu contează că am făcut praf și pulbere din toate, coaliție, guvern și partid, la manipulări suntem ași. Metodă la mintea copiilor.  Or să mai stea timișorenii să se întrebe cine a îndatorat Colterm-ul în ultimii zeci de ani, cine nu a făcut lucrări de modernizare a rețelelor, cine a jefuit banul public umflând schemele de personal cu clientelă politică și îndatorând bugetul local cu contracte păguboase? Toate astea sunt prea greu de înțeles, prea departe de noi. Ce se înțelege imediat sunt frigul și lipsurile. Lăsăm prostimea uitucă să dârdâie, îi fluturăm câteva lozinci și punem de-o revoluție. După care ne prezentăm ca salvatori ai neamului. Noi furăm, noi creăm crize, noi salvăm. Nu-i așa că-i un adevărat miracol? De o simplitate și o eficacitate de-ți stă mintea-n loc“, este de părere Vasile Popovici.

Foto: impactpress

Recomandările noastre

Cele mai citite articole