PSD Timiș se pregătește să importe personal – noua achiziție ar putea fi viitorul viceprimar al Timișoarei  

“PFA Sorin Grindeanu“ așa cum este cunoscut PSD Timiș din cauza neamurilor și afinilor pe care vicepremierul României i-a numit în funcții publice sau politice, își arată limitele în privința resurselor umane și se pregătește să importe personal.

Reamintim că PSD Timiș este condus formal de Alfred Simonis, finul lui Sorin Grindeanu, Inspectoratul Școlar Timiș este condus de Aura Danielescu, cumnata lui Sorin Grindeanu, care este și consilier județean, iar Administrația Canalului Navigabil Bega, regie subordonată ministerului Transporturilor, este condusă de Ioan Mateescu, un alt fin de-al lui Sorin Grindeanu. Asta ca să ne limită doar la trei scurte exemple.

Însă, PSD Timiș, așa cu Buletin de Timișoara a mai scris, se pregătește “să înfrângă“ la alegerile locale din 2024, de aceea își propune doar locurile doi, adică eventuale poziții de viceprimar la Timișoara și vicepreședinte la Consiliul Județean.

Acest lucru se vede și din faptul că, deși șeful formal al PSD Timiș, Alfred Simonis, a anunțat încă din luna octombrie 2022, că până la finalul anului trecut vor fi cunoscuți candidații atât pentru funcția de primar al Timișoarei, cât și pentru funcția de președinte al CJ Timiș, acest lucru nu s-a întâmplat nici astăzi. Mai mult, PSD Timiș lipsește din orice dezbatere serioasă, iar opoziție mai face doar să arate că nu este un partid decedat.

Unul dintre motivele pentru care se întâmplă acest lucru este faptul că PSD Timiș vrea să se salveze prin păcălirea PNL Timiș, un partid dezintegrat sub comanda incompetentă a lui Alin Nica, păcălire care are ca scop o candidatură comună PSD+PNL, prin care PSD să propună candidatul la CJ Timiș, care să fie susținut și de PNL (o victorie sigură), iar la Primăria Timișoara nominalizarea să revină PNL cu susținerea PSD (și astfel dacă pierde, PNL Timiș poate dispărea ca partid până în 2028, fiind scos din toate pozițiile).

Acest scenariu, dorit intens de PSD, este puțin probabil și nu se poate însă întâmpla decât printr-o decizie națională, de la centru, care oricum este nerealistă și nerealizabilă deoarece PNL va dori, în primul rând, într-o asociere cu PSD, să păstreze ceea ce are, adică Consiliul Județean, indiferent de numele candidatului, care aproape 100% nu va mai fi Alin Nica, deoarece surse politice susțin cu tărie că acesta ar pleca ca funcționar într-o instituție europeană, lucru care s-ar putea întâmpla chiar în timpul actualului mandat, ceea ce ar presupune că Alin Nica ar fi primul șef de județ din Timiș care nu își termină mandatul pentru că ar fi nevoit să demisioneze.

În aceste condiții jocul PSD Timiș este de a-și ameți membrii de partid și a le crea iluzia că vor duce o campanie electorală “pe viață și pe moarte“, ceea ce astăzi este un mare FALS, deoarece faptele din teren spun altceva. Și anume că PSD Timiș își pregătește viitoarele cadre care să preia locurile doi.

Concret, PSD Timiș negociază, potrivit unor surse politice, cu consilierul local Pro România din Timișoara, Roxana Iliescu, pentru accederea acesteia pe un loc fruntaș pe viitoarea listă de Consiliu Local pentru a deveni eligibilă, dacă configurația voturilor o va permite, pentru a fi impusă viceprimar PSD al Timișoarei. Surpriza nu este atât de mare deoarece, șeful formal al PSD Timiș, Alfred Simonis, a anunțat deja că există un protocol de colaborare, deși șchioapătă, cu Pro România Timiș.

Decizia în privința viitorului Roxanei Iliescu în PSD Timiș, nu aparține însă șefului formal al filialei, Alfred Simonis, ci șefului informal, dar real, Sorin Grindeanu, care ar arăta încă o dată că interesele sale personale sunt înaintea celor ale PSD Timiș.

O impunere a Roxanei Iliescu în PSD Timiș îi rezolvă lui Sorin Grindeanu, pe persoană fizică, nu partidului, mai multe probleme:

1. Sorin Grindeanu își achită o datorie pe care o are la Roxana Iliescu de pe vreme când a fost ales președinte al Consiliului Județean Timiș cu votul PMP, în urma căruia Roxana Iliescu a devenit la rândul său vicepreședinte al administrației județene;

2. Sorin Grindeanu și-ar impune un om al său și nu al partidului, mai ales al șeful formal al PSD Timiș, Alfred Simonis, care potrivit surselor noastre nu dorește asumarea Roxanei Iliescu ca pe o decizie proprie, deoarece ar fi decizia lui Sorin Grindeanu luată cu mâna lui Alfred Simonis, însă nici nu are curaj să se opună “ciufutului“;

3. Sorin Grindeanu își mai rezolvă astfel o obsesie: nu creează un pol de putere în PSD Timiș care să-i amenințe supremația, deoarece Roxana Iliescu nu este un “produs“ al PSD, ci este “material din import“ fără rădăcini și legături în cadrul partidului, neputând astfel să-și creeze o masă de susținători care să răstoarne ordinea sticlelor de pe masa “Ayatollahului“.

Cât privește o viitoare poziție de vicepreședinte al CJ Timiș pe care PSD Timiș să o ocupe după 2024, dacă va fi cazul, cele mai mari șanse le are astăzi Alexandru Iovescu, actualul lider de grup al consilierilor județeni social-democrați. Însă prin probabila preluare a membrilor Pro România de către PSD acesta ar putea avea un concurent serios în persoana actualului consilier județean Pro România, Valentin Korman, un apropiat al șefului informal al PSD Timiș, Sorin Grindeanu, cu atât mai mut cu cât Alexandru Iovescu este un apropiat al șefului formal al PSD Timiș, Alfred Simonis.

Până una alta, PSD Timiș mai are de căutat doi candidați cărora să le distrugă carierele politice în alegerile locale din 2024, adică doi pierzători, candidatul la Primăria Timișoara și candidatul la CJ Timiș, care vor avea, amândoi, soarta fostului șef al CJ Timiș, Călin Dobra.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole