PSD Timiș – partidul “ciupelilor“ și al liderilor care au pierdut toate alegerile, dar au dobândit cele mai înalte funcții în stat

Buletin de Timiș prezenta pe 6 august o analiză despre cum “PSD Timiș este dus pe “culmile gloriei“ de la un partid de buzunar la un partid balama de Sorin Grindeanu și Alfred Simonis“.

În articolul respectiv arătam că acest ““Cuplu de aur“ al social-democrației județene, Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, a repreluat controlul total al filialei PSD Timiș în 2020 sacrificând orice“, chiar și președinția Consiliului Județean Timiș.

Filiala avea măcar șansa de se bate în mod real la șefia CJ Timiș în 2020 dacă s-ar fi realizat o alianță cu Pro România, iar fostul președinte al PSD Timiș, Titu Bojin, ar fi fost pe lista partidului sau dacă s-ar fi stopat hemoragia privind plecările de primari, lucruri pe care ar fi trebuit să le facă conducerea PSD Timiș, adică chiar Alfred Simonis și Sorin Grindeanu, însă cum ar fi putut domniile lor să o facă aceste lucruri sau măcar să le sprijine, dacă obiectivul era “paradirea“ politică a lui Călin Dobra, meritată sau nu, asta e altă problemă.

Aceste lucruri însă țin de istorie, dar totuși, ce va face PSD Timiș în 2024? deoarece filiala pare una în moarte cerebrală.

PSD Timiș arată astăzi mai rău decât a arătat în 2020, deoarece a avut 3 ani să facă ceva și nu a făcut nimic relevant pe scena politică locală, iar partidul nu a luat avânt, a rămas în aceeași băltire submediocră în care a fost adus tot Sorin Grindeanu și Alfred Simonis“, se arăta în articolul respectiv.

Din start la nivelul PSD Timiș există o anomalie: filiala este condusă de un cuplu de naș cu fin – Sorin Grindeanu fiind nașul șefului actual al organizației, Alfred Simonis, deci, oficial, filiala este condusă de Alfred Simonis, însă neoficial, toate deciziile majore sunt luate de Sorin Grindeanu.

Așadar, încă de la nivelul conducerii există două probleme majore: conflictul de interese dintre lideri și mecanismul de luare a deciziilor.

Conducerea operativă a PSD Timiș este așadar asigurată de Alfred Simonis – udat florile, aerisit încăperile, consiliere psihologică a membrilor, angajat foste clubărițe – care a preluat mandatul în decembrie 2019, dată la care președintele în funcție, ales în luna martie a aceluiași an, Călin Dobra, a demisionat din funcție, rămânând doar șef al Consiliului Județean.

De atunci însă PSD Timiș a mers doar pe o pantă descendentă, chiar abrupt descendentă, deoarece sub comanda lui Alfred Simonis și Sorin Grindeanu s-au înregistrat următoarele “performanțe“ politice:

–  PSD Timiș a pierdut primarii din Sânandrei, Teremia Mare, Bethausen, Valcani sau Sacoșu Turcesc, care au trecut la PNL înaintea alegerilor locale pe care le-au câștigat în comunele lor, în septembrie 2020;

– PSD Timiș nu a reușit atragerea unor primari importanți precum cei de la Satchinez sau Topolovățu Mare, care au ales în schimb PNL;

– PSD Timiș a pierdut președinția Consiliului Județean Timiș;

– PSD Timiș a obținut un număr ridicol de mic de consilieri județenei, 7;

– PSD Timiș a obținut un număr ridicol de mic de consilieri municipali la Timișoara, 3;

– PSD Timiș a pierdut în urma alegerilor din septembrie 2020 și primăriile din: Lugoj, Dumbrăvița, Giarmata, Săcălaz, Biled, Parța, Jamu Mare, Moravița, Jebel, Pietroasa sau Curtea;

– PSD Timiș a pierdut alegerile parlamentare din decembrie 2020, obținând doar 19% în condițiile în care alegerile au fost câștigate de USR cu peste 28%.

– PSD Timiș a pierdut în 2021 alegerile parțiale de la Voiteg;

– PSD Timiș a pierdut și Primarea Giroc după moartea fostului primar Ionel Toma, deoarece la conducere a ajuns un PNL-ist;

– PSD Timiș a fost implicat într-un scandalul privind transferul primarului PMP din Săcălaz, Nicu Viorel, care a fost anunțat oficial ca apoi să nu se mai știe nimic de trecerea sa la PSD;

– PSD Timiș a anunțat un protocol cu Pro România, în urma căruia fostul deputat Adrian Pau a revenit la PSD, protocol pe care nu l-a văzut nimeni până astăzi și care nici nu funcționează, deoarece aleșii Pro România din CJ Timiș și Consiliul Local Timișoara nu votează alături de PSD.

– PSD Timiș nu are nici până astăzi candidați anunțați, deși are de recuperat un decalaj imens, nici pentru Consiliul Județean, nici pentru Primăria Timișoara, nici pentru Primăria Lugoj, nici pentru primăriile din celelalte orașe, nici măcar pentru primăriile din zona periurbană a Timișoarei.

Așadar, acestea ar fi o parte dintre “performanțele“ PSD Timiș din 2020 și până astăzi.

Totuși, în această perioadă liderii filialei au dobândit cele mai înalte funcții politice în stat: Sorin Grindeanu – vicepremier și ministru al Transporturilor, iar Alfred Simonis – lider al grupului deputaților social-democrați și președinte interimar al Camerei Deputaților.

De unde vine și conflictul de logică elementară: de ce liderii unei filialei politice atât de slabe au fost recompensați de o asemenea manieră?

Datele din teren nu pot păcăli însă, iar realitatea de la care pleacă PSD Timiș pentru 2024 este una sumbră, ceea ce va duce la aplicarea măsurilor celor slabi și deja înfrânți, adică o politică a “ciupelilor“: eventual un vicepreședinte la CJ Timiș și/sau un viceprimar la Timișoara, adică rămânerea la mâna hazardului și a “negocierilor“ pe sub masă.

Cât despre pretențiile de a câștiga președinția Consiliului Județean Timiș, acestea sunt demne de emisiunea “Feriti-vă de măgăruș“, deoarece PSD Timiș ar putea câștiga CJ Timiș doar într-o alianță cu PNL, care nu s-ar face în urma unei bătălii politice sănătoase și necesare într-o democrație, ci în urma unor combinații puturoase, în urma cărora PNL Timiș riscă să piardă TOT.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole