PSD şi PNL se întrunesc mâine în ședințe pentru a vota echipa de guvernare. Liberalii pierd masiv din funcții. PSD va avea 42 de secretari de stat, PNL 34, UDMR 8

PSD a convocat pentru mâine dimineață, de la ora 10.00, Consiliul Politic Naţional, cu două ore înainte de consultările de la Palatul Cotroceni, iar PNL are ședință de Birou Politic Naţional de la ora 9.30.

Ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă, a informat, la finalul unei noi runde de negocieri pentru formarea Guvernului, că PNL, PSD şi UDMR au convenit duminică asupra unei propuneri unice de premier.

El a menţionat că ministerele Transporturilor şi Finanţelor, precum şi secretarul general al Guvernului revin, în principiu, partidului care nu va da premierului.

De partea cealaltă, președintele PSD, Marcel Ciocalcu, a spus că cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare se va decide şi în legătură cu preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Potrivit presei centrale în urma ultimelor negocieri PSD va avea 42 de funcții de secretar de stat, adică la fel cât PNL şi UDMR la un loc, PNL va avea 34, iar UDMR 8, conform ponderii din Parlament.

În fosta coaliție, liberalii aveau 42 de secretari de stat, deci au pierdut opt funcţii.

PSD urmează să se consolideze și la nivel parlamentar, unde va primi funcții importante.

Potrivit negocierilor, în Camera Deputaţilor, din comisiile unde USR are în prezent preşedinte, PSD va avea şefia comisiei juridice şi a comisiei de muncă, în timp ce PNL va primi preşedinţia comisiei de cultură. Ponderea urmând să fie 9 comisii la PSD şi 7 comisii la PNL.

La Senat, PNL ar urma să primească şefia Comisiei Economice.

 Urmează împărţirea funcţiilor de prefecţi, subprefecţi, şefi de agenţii.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole