PROGRAM. Timișoara 2023 – spectacolul Lysistrata, atelier gastronomic, concert Bega Blues Band, expoziția Timişoara – portretul unui oraş, Muzeul Bibliei

Instituțiile de cultură din Timișoara și proiectele înscrise în Programul ”Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” completează oferta evenimentelor cu propuneri pentru toate categoriile de public în săptămâna 28 aprilie – 5 mai.

🏵 Vineri, 28 aprilie:

Vineri, de la ora 18,00, Muzeul Naţional de Artă Timişoara (MNArT) lansează invitaţia la vernisajul expoziţiei temporare „Timişoara – portretul unui oraş”, compusă din lucrări ale artiştilor locali contemporani şi din opere de artă aflate în patrimoniul muzeului. În cadrul evenimentului de deschidere vor avea loc două recitaluri susţinute de artiştii Operei Naţionale Române din Timişoara Caius Herea şi Narcisa Brumar şi de studenţi ai Facultăţii de Muzică şi Teatru.

Conceptul expoziţiei este parte a proiectului „Timişoara through the lens of artists” şi a prins formă din dorinţa MNArT de a celebra moştenirea culturală a oraşului printr-un elogiu adus cetăţii, precum şi artiştilor care de-a lungul timpului au surprins cu ajutorul penelului, peniţei, cărbunelui, aparatului de fotografiat şi a instalaţiei lumea care îi înconjoară.

Lucrările, provenite din depozitele MNArT, aparţin artiştilor consacraţi din oraş, printre care se numără Jozsef Ferenczy, Stefan Jager, Oskar Szuhanek, Ilona Litteczy-Krausz, Catul Bogdan, Franz Ferch, Emil Lenhardt, Albert Kristoff Krausz, Ioan Isac, Marion Jilcu, Ernestin Braunecker, Ciprian Radovan, Constantin Flondor. Artiştii contemporani care au împrumutat lucrări sunt Suzana Fântânariu, Elena Minodora Tulcan, Dana Constantin, Sorin Scurtulescu, Dacian Andoni, precum şi lucrări ale artistului Peter Jecza.

🏵Pe simezele Muzeului Bibliei de la Centrul Reformat Noul Mileniu mai poate fi vizitată expoziţia care cuprinde peste 1.000 de exemplare prin care este promovată cartea sfântă şi unde publicul poate descoperi rolul esenţial al Bibliei în formarea civilizaţiei şi dezvoltarea culturii europene.

Vernisată în această săptămână, evenimentul expune peste 1.000 de exemplare de biblii din diferite limbi şi perioade istorice.

Expoziţia se închide vineri, la ora 18,00.

🏵Sâmbătă, 29 aprilie:

👨‍🍳Reciproc Café – ora 15:00 – Atelier gastronomic, „Gustul ca patrimoniu”, cu Radu Botinișteanu și Andra Tănăsuc. Atelierul este organizat cu ocazia Zilei Mondiale Disco-Soup, eveniment de marcă al mișcării internaționale de Slow Food, care promovează rețetele locale și reducerea risipei alimentare. Atelierul va fi precedat de o dezbatere pe tema risipei alimentare și pregătirea unei supe din legume salvate. Evenimentul este organizat în cadrul programului LA PAS / Slowing down, parte a Programului Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.

🎭Teatrul German – ora 19:30 – „Lysistrata” după Aristophanes, cel mai important reprezentant al comediei grecești, În operă este vorba despre bărbații care declanșează războiul și despre femeile din Atena și Sparta care vor să aducă pacea refuzând relațiile intime cu partenerii lor de viață. După un șir încurcat de întâmplări, strategia femeilor e încununată de succes. Regizor este Niky Wolcz, iar scenografia este realizată de Helmut Stürmer.

🏵Duminică, 30 aprilie:

🎼Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol – ora 19:00 – Concert aniversar Bega Blues Band. Cea mai longevivă trupă de blues-jazz din Romania aniversează 40 de ani de existență printr-un concert memorabil susținut împreună cu Orchestra Facultății de Muzică și Teatru UVT, dirijată de Peter Oschanitzky.

🎭Teatrul German – ora 19:30 – „Leonce și Lena” după Georg Büchner , în regia lui Niky Wolcz. Una din cele mai importante comedii clasice ale literaturii germane este o satiră politi în care Leonce e prințul regatului Popo, iar Lena prințesa regatului Pipi. Ei sunt doi tineri care nu-și găsesc locul, doi străini într-o lume irațională, în care doar ironia și autoironia erau singura metodă de consolare.

🏵Joi, 4 mai:

🎭Teatrul German – ora 19:30 – Microstagiune „Visul unei nopți de vară”, în regia lui Kristóf Szabó. Comedia romantică a lui Shakespeare dezvăluie și laturile întunecate ale iubirii: gelozia și posesivitatea, lupta pentru putere și lupta dintre sexe. Această piesă este una dintre cele mai populare lucrări scenice ale lui Shakespeare și este jucată la scară largă în întreaga lume.

🎭Teatrul Maghiar (Sala Studio) – ora 19:00 – Recital de balade populare maghiare și balade de Arany János, cel mai mare poet epic maghiar, „ Sora soarelui, lumina stelelor”, subtitrat în limba română, în regia lui Balázs Attila.

🏵Vineri, 5 mai:

🎼Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol – ora 19:00 – Deschiderea Festivalului „Timișoara Muzicală”. Un deosebit concert vocal – simfonic cu cantata Carmina Burana de C. ORFF, pe podiumul de concert vor urca corurile și orchestrele celor două instituții muzicale ale orașului: Filarmonica Banatul Timișoara și Opera Națională Română Timișoara.

🎭Teatrul German – ora 19:00 – Microstagiune „Jurnal de România”, în regia lui Carmen Lidia Vidu, Proiect multidisciplinar, ce reunește filmul, fotografia și teatrul, și își propune să fie, printr-o serie de confesiuni necenzurate și nemijlocite, o oglindă sinceră a relațiilor interumane.

🎥Cinematograful Victoria, în perioada 28 aprilie – 3 mai, vă așteaptă cu o gamă largă de filme zilnice, dedicate copiiilor ți cinefililor.

🏵Programul Timişoara 2023 Capitală Culturală Europeană cuprinde o acţiune inedită, care se va desfăşura în perioada 1 – 7 mai, în care Grupul Ecumenic de Iniţiativă a Tinerilor din Timişoara va organiza un Festival Ecumenic de Tineret.

Festivalul „Ecumenical Youth-Fest”, izvorât din inimile a numeroşi tineri creştini, va avea ca motto „Walking all together in the light of Christ” – „Păşind cu toţii, împreună, în lumina lui Cristos” şi ca logo, simbolul XP, cunoscut drept „Monograma lui Isus Cristos”, un simbol creştin timpuriu, constând din primele două litere greceşti ale numelui lui Cristos.

În cadrul Festivalului Ecumenic de Tineret se derulează mai multe programe pentru copii şi tineri, dar şi pentru prezentarea CCE 2023, între care, pe 1 mai, activităţi şi jocuri pentru copii, în Parcul „Carmen Sylva”, prezentare despre miracolele euharistice. Pe 2 mai este programată o vizită la Sinagoga Cetate, urmată de una la Muzeul Bisericii Ortodoxe Sârbe şi o călătorie pe Bega cu vaporaşul.

Ziua de 3 mai este dedicată, între altele, vizitei oraşului cu ghid şi călătoriei pe Bega cu vaporaşul, vizitării Muzeului Catedralei Mitropolitane, iar joi, 4 mai, după o nouă rundă de tururi ghidate ale cetăţii şi plimbări pe Bega, va avea loc o procesiune ecumenică, „Autostrada iubirii”, care va trece pe la principalele lăcaşuri de cult ale tuturor cultelor din oraş, marcând multiculturalitatea şi multiconfesionalitatea cetăţii.

Pe 7 mai se va inaugura instalaţia urbană „Zarul Păcii” în Casa Adam Muller Guttenbrunn, momentul fiind urmat de spectacole folclorice susţinute de tineri aparţinând diferitelor confesiuni din Timişoara. 

Recomandările noastre

Cele mai citite articole