Primarul ales al Lugojului, Claudiu Buciu, intervine în scandalul rasist a cărui victimă a fost primarul Timișoarei: o întreagă societate academică a amorțit sub sevrajul interdependențelor financiar-politice

Primarul Timișoarei, Dominic Frtiz a fost victima uni atac rasist fără precedent venit din partea omului de afaceri Dan Dinu, patron al Berăriei 700 și a restaurantului și hotelului Del Corso.

Acesta a scris pe joi pe pagina sa de Facebook următorul text: “Dominic Fritz nu ti mai fa poze cu Malkovich, ca n ai niciun merit. Uita te la postarea asta si baga la cap, lepra de pui nazist!“.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a răspuns acestui atac rasist pe pagina sa de Facebook:

“Lepra de pui nazist”. Sunt cuvintele cu care, într-o postare recentă, se adresează Dan Dinu, om de afaceri din Timișoara, primarului Timișoarei. “Lepra de pui nazist”. Sunt cuvintele la care au dat like, printre alții, parlamentarul Titi Stoica (AUR), parlamentarul PNL Cosmin Șandru (trimis în judecată de DNA), fostul secretar de stat din Ministerul Culturii Ion Ardeal Ieremia (PSD), consilierul local PNL Lorenzo Barabas, consilierul județean PNL Liviu Cocean, avocatul Claudiu Butuza sau ziarista și fosta președintă a clubului Rotary Timișoara, Lia Lucia Epure“, a scris printre altele Dominic Fritz pe pagina sa de Facebook, așa cum puteți citi pe larg AICI.

Reacția primarului ales al Lugojului, Claudiu Buciu

O reacție la atacul omului de afaceri Dan Dinu a avut și primarul ales al Lugojului, Claudiu Buciu, care consideră că o întreagă societate academică a amorțit sub sevrajul interdependențelor financiar-politice, bâjbâind în a învia ceea ce nu trebuia să se stingă vreodată: capacitatea Timișoarei de a mai face o Revoluție.

Timișoara, mai e Timișoara? Habar nu am cine e Dan Dinu. Știu cine e Samuel Dominic Fritz, deocamdată: Primarul Timișoarei. Bun, rău, chiar nu contează. Că greșește sau nu, chiar nu contează, luând decizii administrative care sunt considerate de unii ca fiind abuzive. Îl vor “judeca” Timișorenii la vot. Nu reproduc afirmațiile făcute la adresa lui Samuel Dominic Fritz pentru că este asocial, acultural și inuman să răspublicăm asemenea, să zicem, exprimări.  Cu toată supărarea domniei sale, domnul care a făcut aceste afirmații, ar fi trebuit să aibă încredere în justiție și atât. Dar se pare că nimeni nu mai are… și fac abstracție de cel ce s-a simțit nedreptățit. Și o cam luăm razna pe tărâmul fără sfârșit al urii. Al “dreptății” individuale. Primarul Timișoarei, de asemenea, nu trebuia să răspundă, Timișorenii ar fi trebuit să o facă oricât de mulțumiți sau de nemulțumiți ar fi de actualul Primar. Primarul Timișoarei ar fi trebuit să aibă încredere în imunitatea colectivității Timișorene, dar se pare că ea nu a mai renăscut. Iar el s-a grăbit să se apere. Singurul mod în care ne putem apăra este să “murim” educând cât mai desăvârșit copiii. Primarul Timișoarei ar fi trebuit să transmită încredere în Justiție, în sacralitatea ei. Chiar dacă justiția va judeca politic acele afirmații. Istoria naște monștri în mod regulat, ei apar și dispar, istoria rămâne, și ca rod al Justiției. Suntem un tărâm multilimitrof care în lipsa unei educări dusă peste limitele disciplinei autodidacte a eșuat în a crea o comunitate conștientă de sine. Universitățile Timișoarei, cu mici excepții, au ratat un obiectiv fundamental în anii de după Revoluție: ridicarea iertării cel puțin la nivelul moralei culturii. Nu putem conviețui urând. Samuel Dominic Fritz e Primar ales. De o comunitate, într-un moment dat. Atât. Noțiunea binelui comun e siluită rând pe rând de toți politicienii care o cred bun propriu. De aici tribalizarea unor “fani” pricepuți doar în a înregistra urlete. De aici, multitudinea de ecouri (ecourile sunt mereu identice). Demn de apreciat, este singurul demnitar al Statului, Prefectul Timișului, care, indiferent de considerente sau scopuri, a luat atitudine. O întreagă societate academică (exceptând o opinie publică și probabil câteva voci ce se aud doar între ele), a amorțit sub sevrajul interdependențelor financiar-politice, bâjbâind în a învia ceea ce nu trebuia să se stingă vreodată: capacitatea Timișoarei de a mai face o Revoluție. În anul în care Timișoara este capitală Europeană a culturii, se poate crede că cineva a stins lumina. Fac apel, fără vreo anume calitate, la vocile care nu mai răzbat, nu de teamă, nu de dezinteres, ci doar din dezamăgire, să răsară din nou. Veți pleca și nimic nu va mai fi!“, a scris Claudiu Buciu pe pagina sa de Facebook.

O reacție la atacul omului de afaceri Dan Dinu a avut și profesorul universitar, Vasile Popovici, fost ambasador al României în Maroc și Portugalia, care se declară dezamăgit că PNL tace la asemenea manifestări, așa cum puteți citi AICI.

Primul om politic care au reacționat dur la atacul rasist a fost prefectul PSD de Timiș, Mihai Ritivoiu, care este și șef al PSD Timișoara, iar acesta a declarat că se delimitează de asemenea acțiuni, așa cum puteți citi AICI.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole