Primăria Timișoara transformă Pădurea Verde în parc. Dominic Fritz: e un proiect verde, de care timișorenii au mare nevoie

Un pas important pentru transformarea Pădurii Verzi în Pădure Parc a fost finalizat, pas care asigură dezvoltarea durabilă a fondului forestier. Primăria Timișoara a elaborat și transmis către Ministerul Mediului, Studiul de fundamentare, acesta primind aviz pozitiv.

„Vom avea intervenții minimale și nu vrem să afectăm fondul forestier. Traseele vor avea la bază aleile forestiere existente și vor fi marcate corespunzător pentru ca bicicliștii și pietonii să le poată utiliza. Avem în plan amenajări pentru educare și recreere. Structurile și platformele vor fi din lemn sau metal, realizate din prefabricate și montate la fața locului, pentru un impact cât mai mic asupra mediului. E un proiect verde, de care timișorenii au mare nevoie. Transformarea Pădurii Verzi într-o zonă de recreere e un proiect de care se tot vorbește de decenii și mă bucur că, în sfârșit, avem un plan făcut”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Prin Protocolul de predare-primire, încheiat în baza HG 790/2020, cu Direcția Silvică, Municipiul Timișoara a intrat în posesia a 520 de hectare din Pădurea Verde. Conform acestui protocol, Municipiul Timișoara are obligația de a amenaja, în termen de 5 ani, Pădurea Verde ca Pădure Parc.

Demararea proiectului pentru transformarea Pădurii Verzi în Pădure Parc, a fost reluat prin solicitarea către Ministerul Mediului a parcelelor care nu au fost predate, eronat, întrucât normele de aplicare a Legii 220 prevăd trecerea inclusiv a drumurilor, liniilor electrice, linii de vânătoare și linii somiere. În urma demersurilor efectuate, aleile au intrat în proprietatea Municipiului Timișoara, iar studiul de fundamentare a fost finalizat, transmis și aprobat.

Obiectivul studiului este de a asigura dezvoltarea durabilă a fondului forestier al Timișoarei, iar intervențiile prevăzute includ zone de odihnă si relaxare, mobilier în diverse configurații, 31 de puncte de informare, toalete ecologice, iar traseele se întind pe aproximativ 10,5km.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole