Primăria Timișoara a încălcat prevederile ajutorului de stat din cauza alocărilor masive de bani pentru plata căldurii. Comisia Europeană va decide ce se întâmplă

Timișorenii mai trebuie să aștepte puțin până vor plăti gigacaloria mai scumpă. Consiliul Local a respins dublarea prețului.

Consilierii locali din Timișoara nu au aprobat ieri seară dublarea prețului gigacaloriei pentru populație de la 208 lei/MWh la 416,24 lei/MWh, cu TVA inclusiv, începând cu data de 1 ianuarie 2022.

Potrivit primarului Dominic Fritz municipalitatea ar fi urmat să plătească la rândul său o subvenție de 435 de lei/MWh.

Proiectul de hotărâre nu a întrunit voturile necesare de minim 14, rezultatul final fiind de 13 voturi pentru și 8 împotrivă.

Înainte de vot primarul Dominic Fritz a explicat de ce este necesară dublarea prețului.

“Ar fi corect să comparăm prețul de producție, unde Colterm nu este la top, ci Constanța sau Arad au un preț de producție mai mare de peste 1.000 de lei, aici Colterm propune un preț în jur de 900 de lei. Acest preț este calculat după un calcul de la ANRE. Noi însă știm câți bani plătim. Nici măcar acest preț nu reflectă creșterile de preț la gaz. Astăzi a atins un nou record, contractul pe care l-am încheiat pe următoarele trei săptămâni este de 700 de lei/MWh, când acum câteva săptămâni, când am primit bani de Guvern, era în jur de 500 de lei. Și ăsta e motivul pentru care astăzi ați votat încă cinci milioane pentru Colterm pentru că nici măcar cele 53 de milioane de la Guvern care erau gândite pentru noiembrie și decembrie, nici măcar acești bani nu ne ajung. Și dacă există genii care știu cum să producă în aceste condiții termie mai ieftin, să facă un pas în față și să vină cu niște soluții concrete. Acest preț e stabilit de o societate, nu de politicieni. Noi tre astăzi să stabilim cât din preț e acoperit de populație și cât de la buget, deci tot de populație dar de toți, nu doar de abonații Colterm“, a spus Dominic Fritz în cadrul ședinței de plen.

Timișoara a încălcat prevederile ajutorului de stat

“Colterm a venit inițial cu un preț de 644 de lei, adică o triplare a prețului, pe care însă nu o consider fezabilă pentru oameni și de aceea am decis să ajungem la un preț de 416 lei. Problema e că există niște reguli în privința schemei de ajutor de stat unde există acest plafon anual de 15 milioane de euro pe care noi putem să-l dăm pentru subvenție. Noi deja în acest an  am sărit de acest plafon. Ce înseamnă asta? Notificăm Comisia europeană că am sărit de această sumă maximă și Comisia va stabili dacă am dat ilegal ajutor de stat pe care trebuie să îl cerem înapoi de la Colterm sau dacă este în regulă. Eu mă aștept și sper că tocmai trăim o criză energetică și toată legislația să fie adaptată la noile condiții, dar deocamdată nu este. Noi ne putem asuma o subvenție de 435 de lei doar că vom atinge pe parcursul anului viitor acest plafon din nou și în funcție de răspunsul Comisiei Europene  vom afla dacă în continuare putem să dăm acești bani. Am amânat scumpirea gigacaloriei deoarece nu era clar dacă putem introduce o a treia sursă dincolo ce plătește populația și subvenția locală, dacă putem introduce surse din bugetul de stat. Și asta nu este posibil deoarece și aceste sume intră în plafonul de subvenție, deoarece este o sumă pe care o primim în bugetul nostru dar trebuie să subvenționăm în limitele legale“, a anunțat primarul Timișoarei.

În Timișoara sunt racordate la Colterm 56.000 de locuințe, dar și spitale, școli și alte instituții publice.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole