Prefectul PSD de Timiş, Mihai Ritivoiu, anunță că firmele din județ vor să angajeze refugiați. Ucrainenii nu prea vor însă să rămână în România

Prefectul de Timiş, Mihai Ritivoiu, a declarat, joi, că marea majoritate a refugiaţilor din Ucraina care ajung în judeţ sunt doar în tranzit, cu cazare peste noapte, cei mai mulţi continuându-şi călătoria a doua zi spre Ungaria, cu trenul.

Astfel, susţine prefectul, se explică faptul că în Timiş nu sunt cheltuieli foarte mari pentru această speţă.

„În ziua de marţi, de exemplu, în Timişoara au fost cazate 47 de persoane refugiate, majoritatea dimineaţa pleacă, iar în prezent avem 29 de locuri ocupate în căminele universităţilor din Timişoara, care sunt mai ieftine decât cazarea la hotel. În judeţ avem nişte sume cheltuite până în acest moment. Miercuri dimineaţa erau cheltuieli de 14.000 de lei pentru personal, combustibil, echipamente, consumabile, din 24 februarie până la zi. La cazare am avut până în 30 de oameni cazaţi pentru câteva zile. Săptămâna trecută aveam zero cazaţi”, a explicat, joi, Mihai Ritivoiu.

Prefectul a adăugat că de la unele organizaţii nonguvernamentale a aflat că ar fi în jur de 100 de persoane care ar fi interesate să rămână în judeţul Timiş, dar nu s-a primit nicio solicitare oficială în acest sens. Pe de altă parte, există solicitări din partea angajatorilor care ar angaja refugiaţi ucraineni.

„Dacă unii dintre refugiaţi vor vrea să se stabilească aici, există proceduri prin care ei pot cere sprijinul autorităţilor române şi să beneficieze de azil, intrând pe o altă procedură. Pentru aceşti refugiaţi, instituţiile statului au flexibilizat regimul în care ei se pot angaja, nu mai trebuie să stea la Serviciul Imigrări, ci la AJOFM. Există cereri ale angajatorilor în acest sens, şi se pot şi angaja. E firesc ca în etapa în care vor să se stabilească aici, să-şi găsească loc de muncă, oricum statul îi oferă statut de azil. Momentan, ei beneficiază de statutul de refugiat şi beneficiază de asistenţă din partea noastră. Nu există niciun caz de refugiat sau cetăţean ucrainean pentru care să fie nevoie de asistenţă de orice fel şi să nu o primească – cazare, hrană, haine, asistenţă psihologică, loc de muncă, şcoală pentru copii”, a detaliat prefectul.

Ritivoiu a subliniat că, în judeţul Timiş, marile companii nu sunt cu capital rusesc şi care să fi fost supuse sancţiunilor comunitare.

Totodată, reprezentantul Guvernului în Timiş a mai menţionat că pentru decontarea cheltuielilor suportate de cei care cazează refugiaţi există noua ordonanţă de urgenţă, în care esenţială este implicarea autorităţilor locale. Acestea vor primi de la persoanele fizice informaţii dacă au în întreţinere refugiaţi, probate prin documente, iar autorităţile locale vor centraliza datele şi le vor trimite la ISU, care le va deconta aceşti bani. Condiţia esenţială este ca acele persoane fizice să se înregistreze la Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere Intervenţii.

„Pentru judeţul Timiş am văzut pe platforma Guvernului că nu existau cereri de decontare, ci doar oferte de resurse, dar la Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei Timişoara, unde erau voluntari de la ONG-uri exista o comunicare mai bună prin reţele de socializare. (…). Zilnic au loc şedinţe ale reprezentanţilor ISU şi ai Prefecturii cu cei ai Primăriei şi ai ONG-urilor pentru a vedea ce informaţii avem despre venirea refugiaţilor. Apar date pe Facebook despre trei refugiaţi cazaţi pe la familii care s-au oferit. E bine să centralizăm toate aceste date, să ştim că toţi refugiaţii beneficiază de toată asistenţa socială, medicală şi psihologică de care au nevoie”, a mai afirmat Ritivoiu.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole