Petiție online – se dorește reluarea traficului feroviar de călători pe relația Timișoara Nord- Vârșeț și retur – legăturile feroviare dintre România și Serbia au fost întrerupte în 2017

O petiție online a fost lansată pentru reluarea traficului feroviar de călători pe relația Timișoara Nord- Vârșeț și retur.

Petiția este disponibilă AICI.

După cum se știe, începând cu data de 1.08.2017 au fost întrerupte toate legăturile feroviare dintre România și Serbia, ceea ce afectează libertatea de circulație a cetățenilor care au nevoie de un mijloc de transport sigur, rapid, confortabil și accesibil pentru deplasările transfrontaliere între România, Serbia și Muntenegru. În prezent, atât cetățenii români, cât și cei sârbi nu mai au la dispoziție niciun serviciu public de transport terestru care să lege Banatul Românesc de cel Sârbesc, fapt inacceptabil. Serviciul de transport public feroviar de călători este un serviciu social care trebuie să fie finanțat din fonduri publice (subvenționat). Utilitatea acestui serviciu este incontestabilă, chiar dacă nu generează profit imediat in contabilitatea societăților prestatoare. Nu din acest punct de vedere trebuie analizată utilitatea acestui serviciu. Transportul feroviar public de călători este util în primul rând datorită beneficiilor suplimentare pe care le generează pentru societate: relații umane, turism, comerț, etc., adică, într-un final, dezvoltare economică“, arată inițiatorii petiției.

Documentul face un apel către autoritățile competente ale statului român (Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Autoritatea pentru Reformă Feroviară, CFR Călători SA, Instituția Prefectului Județului Timiș, Consulatul General al României la Vârșeț, Ambasada României în Republica Serbia) să depună toate diligențele necesare astfel încât, începând din vara acestui an (2024)  să se repună în circulație cel puțin o pereche de trenuri de călători pe relația Timișoara Nord-Vârșeț și retur, cu legături la trenurile sârbești care circulă pe relația Vârșeț- Belgrad și retur.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole