Mitropolitul Ioan al Banatului, la colindat prin Timișoara: îndemn tinerii ca în serile şi în nopţile acestea, în niciun sat din Banat să nu se mai doarmă, ci să se colinde pe toate ulițele satelor

Mitropolitul Ioan al Banatului a fost colindat, joi, de peste două sute de fete, flăcăi şi copii, care au pornit prin Timișoara într-un alai al tradiţiilor şi colindelor, ca să vestească Naşterea Mântuitorului Hristos

Mitropolitul Ioan i-a îndemnat pe tineri să ducă mai departe tradiţiile, iar în aceste nopţi, nimeni să nu doarmă, ci cu toţii să colinde.

În satele noastre încă se mai colindă şi i-am îndemnat pe tineri ca în serile şi în nopţile acestea, în niciun sat din Banat să nu se mai doarmă, ci să se colinde pe toate uliţele satelor. Pentru că pe alte canale ajung doar veşti triste la români. Aşadar, deschideţi, fraţi români, casele şi porţile inimii, să primiţi vestea cea bună a Naşterii Mântuitorului Hristos! Dumnezeu să-i ajute pe aceşti tineri să ducă mai departe duhul colindei blânde şi dulci şi curate româneşti! Eu încerc să colind cuvântul lui Dumnezeu, al Evangheliei, în sfintele biserici şi să-i colind pe cei săraci. Aseară, târziu în noapte am dus o maşină de fân la o familie din judeţ, care aveau câteva oi, animale. Şi acelea trebuiau mângâiate. De dimineaţa până seara colind. Azi, până la ora 22,00, am programul ‘de colindat’, la fel, pe minute„, a spus Mitropolitul Ioan al Banatului.


Instructorii care au pregătit ansamblurile, preoţi şi dăscăliţe, au început pregătirile de la intrarea în postul Crăciunului şi prin săptămâna de dinaintea praznicului pornesc cu uratul, în fiecare an, pe la rude, în sat sau chiar la festivaluri.

Noi suntem, în momentul de faţă, singura formaţie de dubaşi de la Timişoara spre graniţă, toate celelalte fiind în estul judeţului, la Margina, Făget, spre munte. De la ei am învăţat şi acum ducem mai departe tradiţia. Am început să colindăm de la 1 decembrie şi continuăm până în a treia zi de Crăciun. Oamenii ne cheamă, iar răsplata este de la plăcinte şi vin până la cârnaţi, cozonaci sau pomana porcului„, a declarat părintele Cezar Călin Cojocaru, din Comloşu Mare.

Bătuta cu dubele, jocul caprei, colinde de fecior, de fată şi de gazdă sunt câteva dintre datinile care au adus bucurie, joi, pe străzile Timişoarei la Alaiul colindătorilor, cel mai aşteptat eveniment al iernii.

Formaţiile şi cetele de colindători au venit din Făget, Pietroasa, Curtea, Fârdea, Zolt, Margina, Sinteşti, Buziaş, Comloşu Mare, alături de Fanfara Bega şi Ansamblul folcloric „Junii Timişului”.

Portul popular deosebit al dubaşilor, atmosfera de voie bună, colindele şi costumaţia viu colorată a neobositei „Capre” au atras inclusiv turişti străini care au apreciat frumuseţea acestor tradiţii şi care le-au făcut poze sau au filmat alaiul.

Colindătorii le-au făcut trecătorilor şi gazdelor urări de sănătate şi belşug în noul an.

La plecarea de la Mitropolie, colindătorii au primit daruri dulci de la protopopul Timişoarei, Zaharia Pereş, şi de la alţi preoţi.





Se întrerupe apa la Mașloc

Aquatim anunță că luni, 3 aprilie, între orele 9-16 se va întrerupe furnizarea apei în Mașloc pentru executarea unor conectări de conducte.   „La reluarea alimentării cu apă în regim…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole