Mitropolia Banatului împlinește 75 de ani de la reînființare – slujbă la Biserica de lemn din incinta Centrului Eparhial

În luna octombrie se împlinesc 75 de ani de la reînființarea Mitropoliei Banatului.

Cu acest prilej, în Biserica de lemn, monument istoric, din incinta Centrului Eparhial a fost oficiată o slujbă de pomenire a ctitorilor și binefăcătorilor Mitropoliei, iar în Sala de festivități se desfășoară un simpozion internațional pe tema Istorie, Cultură și Spiritualitate în Banat.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, întâlnirea a debutat cu slujba de pomenire a ctitorilor și binefăcătorilor Mitropoliei Banatului și a celor doi mitropoliți, Vasile Lazarescu și Nicolae Corneanu, oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în biserica monument istoric „Învierea Domnului”, din incinta Centrului eparhial.

Deschiderea simpozionului a avut loc în sala de festivități a Centrului eparhial, unde Chiriarhul Banatului a rostit un cuvânt de întâmpinare adresat participanților și a făcut o incursiune în istoria Bisericii Ortodoxe din Banat, cu referire specială la viața și slujirea Sfântului Ierarh Iosif cel nou de la Partoș, precum și a mitropoliților Vasile Lazarescu și Nicolae Corneanu.

A urmat vizionarea documentarului Ortodoxia românească din Banat de-a lungul vremii – 75 de ani de la reînființarea Mitropoliei Banatului, film realizat de pr. dr. Ionel Popescu- scenariul și de regizorul Victor Popa – regia și montajul. În cadrul evenimentului, studenții teologi dirijați de pr. drd. Laurian Popa au intonat imne și cântări bisericești.

Simpozionul a continuat la sediul filialei Academiei Române din Timișoara, unde au avut loc comunicări pe secțiuni: Mitropolia Banatului la moment aniversar, Rugăciune și Teologie și Istorie Ecleziastică Bănățeană. Comunicările au fost susținute de profesori universitari, teologi și laici, istorici, cercetători, oameni de cultură din Timișoara, Arad, Sibiu, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Vârseț (Serbia) și Canada. Toate comunicările vor fi publicate în volumul consacrat acestei istorice manifestări a Mitropoliei Banatului. 

Recomandările noastre

Cele mai citite articole