Biserica de lemn monument istoric din Căpăt, comuna Racovița, va fi reabilitată prin programul Timbrul Monumentelor Istorice

Proiectul  “Conservarea și restaurarea bisericii de lemn monument istoric (TM-II-m-A-06194), „Adormirea Maicii Domnului” din Căpăt, com. Racovița, jud. Timiș – faza P.T. + D.E.” este implementat de echipa Biserici Înlemnite pentru Parohia Căpăt, prin finanțarea câștigată prin concurs în cadrul programului Timbrului Monumentelor Istorice 2021, al Institutul Național al Patrimoniului (INP).

“Expertiza tehnică are scopul de a identifica – pornind de la starea tehnică reală, cauzele acesteia și de la exigențele de performanță necesare, formulate prin tema de proiectare – intervențiile necesare pentru a asigura rezistența și stabilitatea, siguranța în exploatare a clădirii, durabilitatea intervențiilor și protejarea valorilor istorice intrinseci ale subansamblurilor portante, componente ale clădirii analizate. Bisericase de la Căpăt se află în stare de degradare mediocră spre avansat degradată, se caracterizează de un set de probleme arhitecturale – în primul rând degradarea semnificativă a învelitorii din șindrilă, dar și majorarea cotei terenului natural din jurul clădirii (acumulare în timp) – care deja au pus în pericol, sau chiar au și contribuit la dezvoltarea unor probleme structurale“, se arată într-un comunicat de presă.

Gradul global de intervenție este cel de reabilitare

“S-a verificat turnul bisericii (reconstruit după viscolul din 1931 – deficitar conceput / executat, atât grinzile de susținere, cât și modul de lucru al turnului în sine, dar și a siguranței coifului la smulgere. Astfel structura se va consolida prin reintroducerea sistemelor de rigidizare, de dimensiuni corecte pe toate laturile turnului. Gradul global de intervenție este cel de reabilitare (restaurare cu unele elemente de consolidare) ale tuturor subansamblurilor componente, reconstrucția folosindu-se în primul rând la subansamblul fundații, la refacerea nervurilor bolții și la reconstruirea coifului. Totodată atât intervențiile propuse pentru fundații, grinzile bolții, turnul și șarpantă vor avea un grad de consolidare (față de soluțiile originale / actuale). Se subliniază faptul că structurile istorice portante – trecute prin laboratorul de testare a timpului / istoriei – prezintă ocazii excepționale pentru verificarea corectitudinii modelelor statice construite de inginerii secolului XXI“, mai arată sursa citată.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole