despre timp și putere: Hamlet mortuus est, un spectacol de Levente Kocsárdi
vineri, 22 noiembrie 2024, ora 20:00, Galeria 2 Bastion, Timișoara.
Milioane, poate miliarde de oameni trăiesc o copleșitoare criză de timp. E o presiune globală, ca o comprimare a timpului în univers. Deși speranța de viață crește cu fiecare generație, pare că avem mai puțin timp decât cei dinainte pentru toate. Și singurul adevăr inexorabil comun tuturor stă în replica lui Shakespeare: ”E aproape, Hamlet. Hamlet, vei muri”. Cum ieșim de pe scenă? În câte feluri știm să ne despărțim de timp? ”Hamlet mortuus est” este un spectacol despre timp, despre ”sentimentul timpului”, astăzi. Timpul nostru, timpul vieților noastre.
Odată cu tema timpului și cea a morții, ”Hamlet mortuus est” este un spectacol despre putere. Despre puterea politică, mai exact. William Shakespeare a fost un autor foarte atent la contextul social, politic, al epocii sale, a fost critic, sarcastic, militant, foarte sensibil la fluctuațiile puterii în vremea sa, o vreme de tranziție de la un feudalism greoi la o epocă mult mai pragmatică, grăbită și schimbătoare. ”Puterea naște dictatori și, printre însușirile ei cele mai înșelătoare, e sentimentul iluzoriu că puterea te face nemuritor, că domină timpul. Răspunsul lui Shakespeare este irefutabil și dezarmant: Alexandru a murit, Alexandru a fost îngropat, Alexandru s-a întors în țărână. Tărâna e lutul cu care astupi o gaură de butoi. Se referă la Alexandru cel Mare, dar, evident, este valabil pentru toți dictatorii, cei care vor să conducă lumea, dar și pentru micii dictatori din case, din familii, din teatre, ei toți, dar și eu, tu, s-ar putea să fim numai buni să astupăm ”o vrană de poloboc” cu chirpiciul ambițiilor noastre” – Levente Kocsárdi, regizor.
Hamlet mortuus est, după Hamlet, de William Shakespeare, adaptare de Mona Donici. Concept & interpretare: Levente Kocsárdi. Compozitor&muzică live: Sergiu Cătană/ Video design: Sebastian Hamburger/ Set design: M.C.Donici/ Lumini: Dorian Bolca/ Regie tehnică: Sorin Mocan/Poster design: Rujița Bătrîn.
Spectacolul încheie proiectul Nocturnalii VIII: Hamlet mortua est, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, în cadrul programului Cultura în Prezent.
Acces liber, în limita locurilor, rezervări la tel. 0752111807.
O producție a Asociației Culturale Arte-Factum, 2024. Parteneri: Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Parrabbola (UK), Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, Fundația Timișoara ’89.