Ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, la Timișoara: salariile în România sunt mici, dar salariile din Timişoara nu sunt comparabile cu cele din Botoşani

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, joi, la Târgul locurilor de muncă de la Timişoara, că salariile în România sunt mici, dar că salariile din Timişoara nu sunt comparabile cu cele din Botoşani.

Potrivit ministrului, Ministerul Muncii are programe pentru tinerii fără locuri de muncă, dar şi pentru tinerii absolvenţi.

Întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, de ce salariile debutanţilor în muncă sunt încă foarte mici, ministrul Muncii a explicat că sunt tot felul de programe pentru acestia.

Totuşi, ministrul a subliniat că salariile din România, per total, sunt încă mici.

Cu siguranţă că salariile România per total încă sunt foarte mici. Pe zone, nu sunt salariile din Timişoara, comparabile cu la mine acasă în Botoşani, însă de asta vorbesc de competenţe ridicate. Odată cu creşterea competenţelor, vă garantez că vor creşte şi veniturile. Odată cu creşterea competenţelor creşte şi productivitatea muncii. Prodictivitatea muncii se regăseşte în rezultatul exerciţiului financiar care creşte şi atunci cu siguranţă, cu siguranţă şi mai ales piaţa concureţională a muncii care este astăzi la nivel mondial numai în România va ridica şi veniturile, dar în primul şi în primul rând competenţele. Competenţe cu siguranţă atrag cu sine venituri ridicate”, a declarat Budăi.

Întrebat, de asemenea, cum îi încurajează ministrerul pe tineri să se angajeze, Budăi s-a referit la legislaţia în vigoare.

Există şi legislaţie, după cum bine ştiţi, să putem sprijini învăţământul dual, de exemplu, dar avem şi măsuri pentru tinerii NEETs (tineri care nu sunt încadraţi în muncă, profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare profesională- n.r.), pentru că acei tineri pe care îi identificăm şi prin colegii mei, practic noi mergem către ei, nu îi aşteptăm pe ei să vină către noi şi îi căutăm în satele româneşti, căutăm în toate localităţile din România să-i înregistrăm, să vedem ce competenţe au şi să vedem cum putem să-i calificăm. Şi vine partea a 2-a măsură cu ucenicia unde, în funcţie de dificultatea meseriei respective, durează între 6 luni şi 24 de luni măsura, o măsură care este subvenţionată de către noi de către stat cu o sumă de 2.250 lei per persoană lunar. Este totuşi un o subvenţie consistentă şi practic, prin această măsură ne dorim să încurajăm şi mediul privat să-şi apere în primul rând locurile de muncă, dar să şi creeze alte locuri de muncă, dar să şi calificăm şi să recalificăm, dacă este cazul, pentru că piaţa muncii este într-o continuă schimbare şi avem şi recent”, a declarat Budăi

Marius Budăi a mai spus că a fost accesat un proiect cu fonduri europene, în valoare de 57 milioane de euro care vizează tinerii absolvenţi.

La final de an am identificat o sumă de bani suplimentară pe fondurile europene pe care am accesat-o 57 de milioane de euro care o punem la dispoziţia şi deja sunt semnate toate convenţiile pe această sumă, pentru tineri şi absolvenţi, măsuri care vin în sprijinul mediului privat pentru a angaja, şi a-i încuraja să angajeze tineri şi să-i şi califice. Asta e foarte important. Trebuie să fie grija noastră continuă pentru că aşa cum am spus şi cum ştiţi foarte bine, trecem într-o perioadă  nutocmai fericită, nu pentru România, pentru întreg mapamondul. Trebuie să sprijinim mediul de afaceri în primul rând să-şi apere locurile de muncă existente şi prin aceste tip de măsuri să şi creem alte locuri de muncă. Acest echilibru între măsurile economice şi măsurile sociale vreau să vă informez că a creat în România, începând cu 1 ianuarie 2022 până în prezent aproximativ 200.000 de noi locuri de muncă. Până la urmă eu sunt promotorul ideii că cea mai bună protecţie socială este existenţa unui loc de muncă, ridicând competenţele şi continuând ideea existenţa unui  loc de muncă bine plătit”, a declarat Budăi.

La Târgul locurilor de muncă din Timişoara, care are loc joi, la Casa Tineretului, sunt disponibile 1.388 de locuri de muncă.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole