Medic de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara despre apa la plămâni: Amânarea extragerii lichidului pleural poate duce la afectarea majoră a plămânului

Persoanele care au dureri puternice în timpul respirației și, în unele cazuri, febră, frisoane, cefalee, tuse seacă, neproductiva sau dispnee ar trebui să meargă la medic. Ar putea avea pleurezia sau în denumirea cunoscută, „apă la plămâni”.

Apa la plămâni (pleurezia) înseamnă formarea de lichid în exces față de normal, între plămân și peretele toracic. Aceasta acumulare de lichid în exces, provine sau se formează în general din cauza unor infecții respiratorii. Pot exista însă și alte cauze, printre care se numără TBC-ul, cancerul malign, pneumonii netratate, insuficiență cardiaca, artrită reumatoida, sarcoidoza, embolismul pulmonar, bronșita, infecția cu HIV și chiar ciroza hepatică.

„Pleurezia se poate manifesta cu dureri puternice în timpul respirației și, în unele cazuri, poate fi urmată de febră, frisoane, cefalee, tuse seacă, neproductivă, sau dispnee. Stabilirea diagnosticului se face în urma unui consult penumologic urmat de realizarea unor investigații imagistice, și vorbim de radiografie toracică sau computer tomograf. Îndepărtarea excesului de lichid pleural este însă esențială, iar aceasta se realizează prin punții pleurale, toracoscopie video-asistata sau drenaj pleural, acesta atenuând presiunea asupra plămânilor și permițând un inspir și respir mai “ușoare”. Lichidul extras trebuie analizat în laborator pentru a se stabili ce anume a dus la acumularea acestuia la nivel pulmonar, identificându-se astfel și cauza. În paralel, se demarează tratarea medicamentoasă. Amânarea extragerii lichidului pleural poate duce la afectarea majoră a plămânului prin infectarea lichidului. Se formează așa numitele abcese care necesita un tratament de lungă durată”, spune dr. Alin Ciprian Nicola, șef Compartiment Chirurgie Toracică de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole